hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szerb határon túl
Menekültválság a Vajdaságban

2015. 09. 07.
Fokozódó migrációs nyomással néz szembe Szerbia északi tartománya, a Magyarországgal határos Vajdaság is. A határ menti települések, többek közt Szabadka, Magyarkanizsa és Horgos lakói a Közel-Keletről és Nyugat-Afrikából érkezett migránsok tíz-, húsz-, ötven- és százfős csoportjaival élnek együtt.

A görög–macedón határt vasárnap hajnalban áttörő hétezer fős tömeg első csoportjai hétfő este érkeztek a magyar határra, a szerbiai oldalon fekvő Horgosra. A faluban komoly feszültséget okozott a néhány óra leforgása alatt áthaladó, nagyjából ezerfős tömeg.

Horgosi másnap

A Hetek tudósítója az esemény másnapján érkezett a Vajdaságba. Az 5-ös főúton a nemrégiben felújított és ismét forgalomba helyezett „régi” határátkelő felé haladva erős volt a gépjárműforgalom, amelyet a sűrűn elhaladó rendőr­­autók is fokoztak. A kiváló látási viszonyok ellenére itt-ott illegális határátlépők csoportjai tűntek fel az út szélén: valószínűleg hozzájuk még nem ért oda a rendőrségi kisbusz.  
A határátkelést követően néhány perces út vezet Horgosra. A falu szélén keresztezi a közutat az a sokat emlegetett vasúti sín, amely a magyar határ (és a kerítésen tátongó „lyuk”) felé tereli a bevándorlók csoportjait. Az előző esti ezres tömeg már rég Magyarországra ért, csupán nyolc-tíz menekült üldögélt a vasúti sín közelében. A falun végighaladva több helyütt látni gyalogló szíriaiakat. A településen erős rendőri jelenlét volt tapasztalható, a karhatalomnak azonban napközben nem sok dolga akadt.
A százezres lélekszámú Szabadka pályaudvarának főbejárata közelében menekültek fekszenek. Ők a menekülttáborokba induló buszokat várják. Tele a váróterem is, egy ott tartózkodó, épp szíriai és afgán menekülteket interjúvoló helybéli rádióriporter szerint az igazi csúcsforgalom előző este, a mintegy 1000–1100 menekült ideérkezésekor volt látható. Elmondása szerint hétfő este 8 és 10 óra között érkezett a több mint ezer menekült 30 autóbusszal a 450 kilométerre fekvő Nisből, Belgrád érintésével. A hírek arról szólnak, hogy Nisben az összes hadra fogható buszt útnak indították Szabadka felé. A csaknem kétszáz kilométeres Belgrád–Szabadka szakaszt két óra alatt teljesítették a buszok. A buszállomások között egyébként folyamatos a kapcsolat, az egyes hullámok indulásáról és létszámáról mindig időben értesülnek Szabadkán. A helyi busztársaság szervezésében innen továbbszállítják a migráns csoportokat az innen 35-40 kilométerre fekvő magyarkanizsai ideiglenes befogadóállomásra vagy a már üzemen kívüli szabadkai téglagyár területén működő táborba.
Kérdésünkre, hogy mit tudott meg szír, illetve afgán interjúalanyaitól, a szabadkai újságíró elmondta, hogy a szír fiatalember a mostanra gyakorlatilag teljesen rommá lőtt szír fővárosból, Damaszkuszból menekült el, és mindössze öt nap alatt ideért. Afgán interjúalanya azonban három hónapja úton van. Mindketten Németországba akarnak eljutni, ott szeretnének letelepedni és új életet kezdeni. Az afgán férfi beszélt arról, hogy félnek az épülő kerítéstől, de miután a bolgár határon emelt mesterséges akadályon is átjutottak, reméli, hogy a magyar határzár sem jelent majd nekik problémát.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!