hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg egy tündérmese, de csak félig
Valóban sikersztori lett Magyarország?

2015. 06. 18.
A kormányzati politikusok folyamatosan arról beszélnek, hogy Magyarország kikerült a válságból, európai összehasonlításban kiugró a gazdasági növekedés, gyakorlatilag nincs infláció, a költségvetés feszes, emiatt nemsokára a nagy hitelminősítő intézetek felminősítik az országot. Róna Péter és Mellár Tamás közgazdász professzorokat kérdeztük, hogy az előbbiek ellenére miért nem érezni a közhangulaton ezt az elképesztő sikerszériát.

„Amit Matolcsy György és Varga Mihály produkált az tényleg egy tündérmese. Igaz, csak félig, de tényleg jók a magyar gazdaság sarokszámai, aminek oka a gazdaságélénkítő monetáris, és a szigorú fiskális gazdaságpolitika helyes aránya. Az más kérdés, hogy ezért a sikerért a magyar társdalom bizonyos területeken súlyos árat fizet” – fogalmazott lapunknak Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall gazdaságtörténeti kutatója, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának volt tagja.

Elhibázott szocialista logika

Róna Péter szerint a szocialista kormányok időszakában a jegybank nagyon szigorú monetáris politikát folytatott, a forintot mesterségesen erősítette, magas volt az alapkamat, miközben az állam laza, költekező költségvetési politikát folytatott. A közgazdász számításai szerint volt olyan év, hogy a 7 százalékot is elérte a reálkamat, az a kamatszint, amit egy-egy vállalkozásnak minimálisan ki kell termelnie ahhoz, hogy az infláció feletti hozamot tudjon produkálni. Emiatt a magyar kis- és közepes vállalkozások küszködtek, míg a háztartások a forinthitelnél jóval alacsonyabb kamatozású euró- és svájcifrank-alapú hitelezés felé fordultak, ami az egész magyar gazdaságot túszul ejtette. „A költségvetési politikára az úgynevezett fiskális alkoholizmus volt a jellemző, a hitelből való osztogatás, míg a monetáris politikára a magas kamatok miatti szadizmus” – foglalta össze Róna, hogy szerinte dióhéjban mit is jelent a baloldali kormányokhoz köthető gazdaságpolitikai gyakorlat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!