hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megalázó és abszurd okirathamisítási ügy
Tankönyvi eset

2015. 06. 18.
Közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítéltek egy férfit, mert úgy szállt ki az autójából, hogy egy percre a szélvédő mögött hagyta a gyermeke nevére szóló mozgássérült kártyát, a gyermek viszont nem volt az autóban. A férfi végig tagadta, hogy parkolni akart volna, a nyomozás után azonban vádat emeltek ellene. A rendőrségi bánásmód, a meztelenre vetkőztetés, illetve a testüregvizsgálat miatti panaszát viszont elutasították, ugyanis minden a törvényeknek megfelelően történt. Az ATV Tetthely című műsorában bemutatott eset jogi háttere is eléggé abszurd.

2014. augusztus 25-én délelőtt Zsolt a belvárosi lakásuk felé tartott a családi Suzukival. Reggel szervizben volt az autóval, majd a tervek szerint felvette volna feleségét, hogy együtt menjenek munkába. Amikor 10 óra 13 perckor szabályosan megállt a házuk előtt, eszébe jutott, hogy terhes felesége két csomaggal jön. Segítő szándékkal kiszállt az autóból, átsietett az úttesten, elvette a liftből éppen kiszálló Zsuzsától a csomagokat, és mindketten visszamentek az autóhoz. A felesége beszállt, a férfi még az autó mellett állt, amikor megjelent három rendőr. Igazoltatták a férfit. A házaspárnak van egy tizenöt éves sérült gyermeke is, aki jogosult a mozgássérült parkolókártya használatára. A gyermek nem volt az autóban, már kora reggel elvitték az iskolába. A parkolásra jogosító kártyát az apa a szélvédő mögött felejtette arra az egy perce, amikor kiszállt és a felesége elé sietett. Ezt a jelenetet azonban nem láthatták a rendőrök. Ők a kártya miatt igazoltatták a férfit, aki maga mondta el, hogy rövid időre elhagyta az autót.

A gyanú

Tulajdonképpen ebből lett a baj, mivel a rendőrök úgy ítélték meg, hogy visszaélt a parkolókártyával, már csak azért is, mert nem vett parkolójegyet. Azt mondták, menjenek be a kerületi kapitányságra, hogy a térfigyelő kamera felvételével tisztázzák, mi történt pontosan. A férfi beleegyezett, a rendőrök bevitték. Felesége a saját autójukkal követte, de mire a kapitányságra ért, megváltozott a hangulat: közölték vele, hogy nem lesz semmiféle megbeszélés, a férjét kihallgatják. Azt is közölték, hogy a férfi közokirat-hamisítást követett el, amiért akár három év börtönt is kaphat. Az asszonyt sokkolták az informáci­ók, hiszen végigfutott az agyán, mihez kezd majd egyedül egy újszülöttel és két kamasz gyerekkel, akik közül az egyik halmozottan hátrányos helyzetű. A rendőröket nem nagyon hatotta meg a szituáció, még széket sem adtak az öt hónapos terhes nőnek.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!