hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellehetetlenített jogászképzés?
Nyomul az NKE

2015. 06. 18.
Alaposan átrendeződik az állami felsőoktatási szféra, ha az Országgyűlés elfogadja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény módosítását. Ennek értelmében ugyanis a nemzetközi tanulmányok alapszakot, valamint az államtudományi – végső soron a jogász – képzést kizárólag az NKE lesz jogosult folytatni, az állami intézmények között egyedüliként. Ez döntő lépés lehet a hazai felsőoktatás radikális átalakítása felé.

Kihasználja a kormányzat a nyári szünetet a felsőoktatással kapcsolatos törvényhozás felpörgetésére, hiszen ilyenkor lehet a legkisebb hallgatói és oktatói ellenállásra számítani. Nemrég jelent meg az új felsőoktatási szakjegyzék a Magyar Közlönyben, továbbá a parlament előtt vannak a felsőoktatási törvényre, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatok is. A fentiek közül a legnagyobb „bomba” az NKE-re vonatkozó módosítás, amelyet ha a jövő héten elfogad a parlament, akkor a nemzetközi tanulmányok szak és akár az egész jogászképzés is az NKE kizárólagos hatáskörébe kerülhet jövőre. Ezzel az állami jogász- és közgazdászképzés olyan tradicionális fellegvárai alól rántanák ki a talajt, mint az ELTE, a Budapesti Corvinus Egyetem, továbbá a pécsi, a szegedi, a debreceni egyetemek.

Csak az NKE, aláhúzva

„A módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat (aláhúzás az eredeti szövegben) államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást” – olvasható abban a törvényjavaslatban, amely Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter neve alatt került a parlament elé, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvények módosítása céljából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!