hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborgó pedagógusok
Lesz-e sztrájk a közoktatásban?

2015. 04. 10.
Szeptembertől újabb, 3,5 százalékos pedagógus-bér-emelés várható, majd hasonló emelésre kerül sor 2016-ban és 2017-ben is – legalábbis ezt ígérte a múlt héten Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A korábban ígért mértékű béremelés ezzel együtt is elmarad, miközben a munkaterhelés egyértelműen nőtt. A szakszervezetek felmérései szerint a szakmabelieknél kezd betelni a pohár.

Szeptembertől a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt. Azt ígérte: hasonló mértékű emelésre 2016-ban és 2017-ben is sor kerül majd.
Balog kitért a KLIK decentralizálására is. A tervek szerint a megyei és járási tankerületek szintjén zajlana a szakmai irányítás, és az úgynevezett kincstári kártyák bevezetése révén az oktatási intézmények maguk intézhetnék a kisebb beszerzéseiket. Itt valójában a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett közoktatás-átalakítás egyes elemeinek felpuhításáról van szó. Emlékezetes: a KLIK létrejötte után az intézményeknek nehézséget okozott a legkisebb beszerzés lebonyolítása is, hiszen a legapróbb beszerzésekhez is a központ jóváhagyására volt szükség.
A bizottsági meghallgatáson kiderült, hogy Balog sikeresnek tekinti egyebek között a pedagógus életpályamodellt, a Nemzeti Pedagógus Kar felállítását és a tankönyvellátás átalakítását is, szerinte az „állami felelősségvállalás” következtében ingyenessé és színvonalassá válnak a tankönyvek.

Kérdőjelek

A szakmabeliek jelentős része viszont nem látja sikertörténetnek a kormány oktatáspolitikáját. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nemrégiben közölte 12 ezer fős felmérésének eredményeit. Eszerint a heti 32 kötelező munkaóra bevezetése óta a pedagógusok többségének munkaterhelése heti 50 óra körül vagy afölött van, és 86 százalékuk kimerült. Az életpályamodell a többség szerint azt jelenti, hogy az állam túl sokat vár el túl kevés ellenszolgáltatásért: bevezetése óta háromnegyedüknek nem változott vagy romlott (39, illetve 35 százalék) az életminősége.
„A pedagógus-életpályamodell nem tekinthető sikernek, hiszen csak egy meghatározott pedagógus kör (többek között azok, akik korábban nem túlóráztak vagy nem nyújtottak más területen plusz teljesítményt, ezért nem részesültek a köznevelés átalakításáig ezekért járó pótlékokban – a szerk.) járt jól, azok a pedagógusok azonban, akik korábban jobb teljesítményt nyújtottak, már nem igazán” – nyilatkozta a Népszavának Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!