hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán párizsi üzenete
Roham a szerb–magyar zöldhatáron

2015. 01. 15.
Baloldaliak és liberálisok, illetve számos jogvédő Orbán Viktornak esett, miután a párizsi tragédia árnyékában a miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy nem szívesen látja Magyarország a gazdasági menekülteket. A kormányfő kritikusai szerint évente pár százan kapnak csak menedék­jogot, pótcselekvés tőlük félteni az országot. Azt azonban mindenki elismeri, hogy valós veszélyt jelent, hogy hússzor annyian próbálnak bevándorolni Magyarországra, mint évekkel korábban.

A 2000-es évekre az volt a jellemző, hogy évente csupán 2-3 ezer ember próbált legálisan vagy illegálisan Magyarországra bevándorolni. Igaz, többségük csak átmenetileg, mert más nyugat-európai országot céloztak meg, ezért amint tehették, tovább is álltak. Az elmúlt években azonban drámai változás történt, aminek az egyik oka az, hogy Horvátország is az Európai Unió tagja lett, és a schengeni egyezmény miatt megerősítették a határőrizetüket, ezért az egyik illegális migrációs útvonal, a horvát–szlovén–osztrák–olasz „elzáródott”, és a közlekedőedények elve szerint az ezen „áramló” tömeg egy része a szerb–magyar határnál jelent meg. Emiatt a Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyei határszakaszokon egyes napokon 800-900 illegális határátlépőt is elfognak a magyar rendőrök. 

A madridi robbantó egy évig élt Magyarországon

Az összesítő statisztikák egészen brutális trendváltást mutatnak: míg 2012-ben alig több mint 2 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, addig 2013-ban már közel 19 ezret, tavaly pedig majdnem 43 ezret. Egyébként hónapról hónapra növekedett ez a szám: 2014 novemberében 9 ezer, míg de­cemberben 13 ezer kérelmezőt regisztráltak. Többségük egyébként muszlim országból érkezik, a kérelmezők fele koszovói, 20 százalékuk afgán, 16 százalékuk szír. A szigorú szabályok miatt azonban tavaly 43 ezer emberből mindössze 500 kapott menedékjogi (menekült, oltalmazott, illetve menekültes) státuszt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!