hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jöhet a fizetős egészségügy?
Átcsatornázás

2014. 10. 23.
Korábbi kormányok már azzal megégették magukat, ha vizitdíjat vezettek be, az a vád érte őket, hogy fizetőssé kívánják tenni az egészségügyet. Ehhez képest érdekes igazán, hogy a Fidesznek most „zokszó nélkül” sikerülhet becsatornázni fizetős szolgáltatásokat az állami egészségügyi rendszerbe. A kritikusok „gazdag” és „szegény” betegek igazságtalan megkülönböztetését vetítik előre. Az elképzeléseket kidolgozó Magyar Kórházszövetség szerint azonban szó sincs erről, végre kezelhetők lesznek a magyar egészségügy alapproblémái.

Bár Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a jövő tervei kapcsán leginkább a népegészségügyi szűrések fontosságát, a megelőzési programokat és a háziorvosi rendszer megújítását hangsúlyozta megszólalásaiban, nem ezek lehetnek a legnagyobb horderejű változások a hazai egészségügyben. Zombor ugyanis a Magyar Kórházszövetség elemzésére és javaslataira alapoz – ha ezt nem fogadja el a kormány, akár le is mondana –, és ezekben szerepel többek között az az elképzelés is, hogy a fizetős szolgáltatások helyet kapnának az állami rendszerben. 

Termelik a hiányt

Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke a Heteknek elmondta, heti szinten egyeztettek a javaslatcsomag kidolgozása során az egészségügyi államtitkársággal. Az anyag pedig a megoldási lehetőségeket egy alapos helyzetelemzés után villantja fel. Rácz Jenő ennek kapcsán hangsúlyozta: a hazai egészségügy adósságproblémája 1995-ben jelentkezett először, miután 1993-ban a korábbi bázisalapú helyett bevezették a teljesítményalapú finanszírozást. A logikusnak tűnő új rendszerrel – amelyben az adott orvosi beavatkozások meghatározott számú egységet érnek, és ez alapján történik az elszámolás az egészségpénztárral – egyetlen probléma volt: az egységnyi finanszírozás folyamatosan csökkent.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!