hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliárdokat fog fizetni a kormány a jogfosztott egyházaknak
Ítéletidő

2014. 09. 18.
Hétmilliárd adóforint a témája azoknak a tárgyalásoknak, amelyeknek mielőbbi megindítására az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte a magyar kormányt. Az asztalnál az egyházügyi törvény által jogaiktól megfosztott kisegyházak ülnek majd, akiket az ítéletre reagáló minisztériumi nyilatkozat arcpirító módon „üzleti célú haszonszerzéssel” vádolt meg.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) még április elején kimondta: a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő 17 vallási közösség gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is az úgynevezett bizniszegyházak kiszűrésére – mondták a bírák. Az ítélet szerint a magyar állam megsértette a vallási ügyekben való semlegesség elvét; diszkriminatív szabályozási környezetet teremtett mind az egyházak fűnyíróelvszerű jogfosztásával, mind pedig az állami források elosztásának módjával és a politikailag befolyásolt újbóli regisztrációs eljárás kötelezettségével. Mindezért a döntés jogerőre emelkedésétől számított fél éven belül a magyar államnak nagy összegű kártérítést kell kifizetnie, amelynek mértékéről a feleknek kell megállapodniuk.

Noha teljesen nyilvánvaló volt, hogy ez a meccs már elment, Magyarország a nemzetközi bíróság Nagykamarájához fordult az elsőfokú ítélet miatt. Az esélyek érzékeltetése kedvéért említsük meg, hogy ilyen eljárásra sok ezer magyar ügyből eddig kétszer került sor, és akkor sem kérelemre.

A statisztika nem hazudott: a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő legfőbb grémium nem is foglalkozott a beadvánnyal (hangsúlyozottan nem fellebbezéssel!), így az ítélet a múlt héten jogerőre emelkedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!