hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs magyar exodus
Kevesen hagyják itt a virágzó budapesti zsidó életet

2014. 08. 28.
Több nyugat-európai és tengerentúli orgánum foglalkozott terjedelmes cikkben az Európából Izraelbe irányuló bevándorlással. Leginkább az ukrán és a francia – politikai indíttatású – alijázás jelentős, míg a közép-kelet-európai régióból egészen más motívumok szerepelnek a távozás indokaként. Magyarországról kevesen hagyják hátuk mögött a virágzó budapesti zsidó életet, és sokan rövidesen hazatérnek, még ha a politikai szituáció sokuk megítélése szerint kifejezetten instabilnak mondható is.

A gázai konfliktus valamennyi vonatkozó kutatás szerint fokozta az antiszemitizmust Európa országaiban. Egy friss uniós felmérés szerint Franciaország, Görögország és Németország mellett Magyarországon tapasztalhatjuk leginkább a szélsőjobb térnyerését és az antiszemitizmus társadalmi erősödését – írja a tekintélyes Newsweek legutóbbi számában.

Az EU Alapjogi Ügynöksége által tavaly év végén publikált felmérés szerint a megkérdezett zsidó származású uniós állampolgárok csaknem harmada gondolt már a kivándorlásra biztonságérzetének jelentős csökkenése miatt. A kutatás készítői rögzítik: a tagállamok közös erőfeszítéseinek dacára az európai zsidóság inzultusoknak és diszkriminációnak van kitéve országában. A válaszadók háromnegyede éli meg úgy, hogy az elmúlt öt évben fokozódott hazájában az antiszemitizmus (Magyarország sajnos ezüstérmes a listán).

A New York-i székhelyű Rágalmazásellenes Liga Global 100 című közvélemény-kutatása 102 ország 53 ezer nagykorú állampolgárának megkérdezése után arra jutott, hogy a válaszadók 26 százaléka mély előítéleteket táplál zsidó honfitársai iránt. Ők tizenegy antiszemita sztereotípia közül hat vagy több esetben választották a „valószínűleg igaz” megoldást. A kutatás rámutat a helyzet ellentmondásosságára is, hiszen miközben például Európában Svédország fertőzött legkevésbé antiszemitizmussal, Malmöben 2010 és 2012 között megháromszorozódott az ilyen motívumból elkövetett támadások száma (csak 2012-ben 60 incidensről számolt be a város 700 fős zsidó közössége).

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!