hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiforgatás, kettős mérce és gyűlölet
Interjú Kovács Zoltánnal, a magyar kormány nemzetközi szóvivőjével

2014. 08. 28.
Minden magyart megsértenek azok a külföldi politikusok, akik a magyar kormánnyal szemben kritikát fogalmaznak meg – foglalható össze Kovács Zoltánnak, a kormány nemzetközi szóvivőjének véleménye. A civilben történész politikus szerint a Magyarországot érő kritikadömping mögött felsejlik, hogy a nyugat-európai sajtó évszázados beidegződésekre alapozva igencsak szereti hangoztatni a kelet-európaiakkal szembeni negatív sztereotípiákat.

Mi az oka a sok nemzetközi kritikus nyilatkozatnak és szerkesztőségi cikknek? Magyarország elvesztette nyugati barátait?

– A politikában sok klasszikust lehet idézni barátokról, ellenségekről és az érdekekről. Például a 19. század közepéről Palmerstont arról, hogy Angliának nem barátai, hanem érdekei vannak. Viccet félretéve: az igazi barátaink tudják, hogy mi zajlik Magyarországon, és azt is, hogy miért kerültünk a kritikák pergőtüzébe. A bírálatok többségének az égvilágon semmi köze a valósághoz; sok szempontból pedig egy valójában le nem zárható ideológiai küzdelem áll az ilyen nyilatkozatok mögött. Ilyen a „liberális” viták természete.

Mégis, amikor a patinás és tekintélyes Washington Postban (amely amerikai elnököt is buktatott már) kritikus cikkeket olvas, mire gondol? Hogyan esik az Önnek, amikor a világhírű Fukuyama ekézi a magyar kormányt?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!