hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saját jelöltjén vitatkozik a magyar baloldal
Keserves lesz

2014. 07. 10.
„A következő napokban nem tervezek médiaszereplést. Ha az mégis szükségessé válna, keresni fogom a lehetőséget.  Köszönöm a megértését.” Ezt az SMS-t kaptam kedd este Pásztor Alberttől, Miskolc korábbi rendőrkapitányától, akiről a múlt héten derült ki, hogy elindul Miskolc polgármesteri címéért az októberi önkormányzati választáson.

Néhány nappal ezelőtt Pásztor még kész lett volna interjút adni, csupán azt kérte, várjuk meg, míg kiderül, kit indít a Fidesz–KDNP.  Most azonban vélhetően azért lépett hátrébb, mert jelentős konfliktus alakult ki az őt jelölő szervezetek, az úgynevezett baloldali összefogás pártjai között.

Pásztor indítását közösen jelentette be az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM. Pontosabban a felsorolt pártok miskolci szervezetei. A bejelentést követően azonban ismét kitört a baloldalt hosszú ideje jellemző káosz: először az Együtt-PM-et alkotó PM országos vezetősége jelentette be, hogy nem támogatja Pásztort, majd az Együtt vezetője, Szigetvári Viktor határolódott el sajátjaitól, végül a Demokratikus Koalíción belül is „zavargások” törtek ki a korábbi főrendőr jelölése kapcsán.

Úgy tűnik, a baloldal ismét bohócot csinál magából. Hogy miért? Pásztor Albert egy 2009-ben tett szerencsétlen nyilatkozata miatt. Az akkor Miskolc rendőrkapitányaként dolgozó Pásztor egy sajtótájékoztatón azt mondta: „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.” A nyilatkozat már 2009-ben vihart kavart: a Gyurcsány-kormány igazságügyi miniszterének, Draskovits Tibornak a felszólítására az ORFK vezetője leváltotta Pásztort. A város MSZP-s polgármestere, Káli Sándor azonban kiállt Pásztor mellett, akárcsak a Fidesz–KDNP, a Jobbik, sőt még az SZDSZ helyi szervezetei is. A miskolciak szimpátiatüntetést rendeztek a kapitány mellett, amin az SZDSZ miskolci politikusai is megjelentek, miközben az SZDSZ országos vezetősége elítélte a kapitány szavait. Most ugyanez a forgatókönyv kelt életre, csupán máshogy hívják a részvevő pártokat. (Pásztort  egyébként 2009-ben visszahelyezték beosztásába.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!