hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kegyelemdöfés
Tíz egyház nem lehet egyház

2014. 07. 10.
Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság tavalyi döntése kvázi visszahelyezte státuszukba az új egyházügyi törvény életbe lépése nyomán jogfosztott vallási közösségeket, továbbá a Magyar Állammal szemben tizenhét kisegyház nyert pert idén áprilisban az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, úgy tűnik, a jobboldali többség nem hajlik a jó szóra. A héten tíz egyesületi létbe száműzött felekezet vérzett el az elismerési eljárás bizottsági szakaszában. Az országgyűlés ősszel dönt a sorsukról.

Az új parlamenti ciklusban az egyházakkal kapcsolatos ügyek a Rubovszky György (KDNP) elnökletével ülésező igazságügyi bizottsághoz kerültek. Ez a testület örökölte meg a megszüntetett emberi jogi bizottságtól annak a tíz kisegyháznak a februári (!) kérelmét, akikkel a választási kampány hajrájában már nem akartak bajlódni. A május 12-én indult elismerési eljárásban a törvény konkrétan meghatározza, hogy melyik objektív feltételt kinek kell vizsgálnia. A miniszterre, esetünkben Balog Zoltánra hárult annak igazolása, hogy az aspiránsok működése elsődlegesen vallási tevékenység-e; van-e rítusuk és hitvallásuk; rendelkeznek-e százéves nemzetközi jelenléttel vagy húszéves hazaival, plusz a lakosság 0,1 százalékát elérő taglétszámmal.

Eddig nem is hibádzott semmi, a miniszter határozata valamennyi szervezetre vonatkozóan pozitív volt. Ezt követően a bizottság kikérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét az esetleges kockázatok tekintetében, itt is minden stimmelt. Miután a Rubovszky vezette, kormánypárti többségű grémium megállapította, hogy a kérelmező felekezetek tevékenysége és tanai sem sérelmesek senkire, már csak egy – sokak által gumiparagrafusnak tartott – feltételnek kellett megfelelni. És itt mind a tíz versenyző elvérzett, amely intő jel lehet valamennyi vallási közösségnek, amelyik még egyházi státusz után vágyakozik.

A bizottság mostani döntése azért javasolja az országgyűlésnek, hogy ne ismerje el hazánkban bevett egyházaknak a kérelmezőket, mert azok megítélésük szerint nem tudták meggyőzően bizonyítani a „közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékukat” és annak „társadalmilag hasznos, hosszú távú fenntartására való képességüket”. És hogy kivel kellett volna együttműködni? Maga a törvény mondja ki: a kormánnyal. Bizottsági forrásunk elmondása szerint a társadalmi jelenlét és hasznosság vonatkozásában az egyszázalékos adófelajánlások, illetve a fenntartott intézmények számát vették figyelembe, melyek – a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget leszámítva – senkinél sem voltak meggyőzőek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!