hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik újabb „zsidóügye”

2014. 07. 11.
A zsidó származású Jakab Péter lett a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje. A Heteknek adott interjúban Jakab azt állította, pártja nem antiszemita, saját magában pedig nem érez meghasonulást.

A hétvégén jelentette be Vona Gábor, hogy Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselőt indítják az októberi polgármester-választáson Miskolcon. A sajtótájékoztatón Jakab azt is elmondta, hogy zsidó felmenőkkel is rendelkezik, ám ez éppen azt igazolja, hogy a Jobbik nem antiszemita párt. A Jobbik újabb „zsidóügye” lényeges pontokon tér el Szegedi Csanád esetétől. Az egykori alelnök, Szegedi nem tudott zsidó származásáról, ám amikor kiderült a valóság, rövid gondolkodás után szakított a Jobbikkal. Jakab Péternek eszébe sem jutott a szakítás. Magyarázatként arra is felhívta a figyelmünket, hogy a maga részéről gyerekkora óta tisztában van a származásával, és ennek tudatában csatlakozott a párthoz. A Jobbik vezetőit egyébként éppen a Szegedi-ügy kapcsán, 2012-ben tájékoztatta zsidó felmenőiről, ám ez a körülmény – legalábbis állítása szerint – semmilyen problémát nem okozott.     
A Jobbik nemrégiben még Pásztor Albert egykori miskolci rendőrkapitányt akarta felkérni jelöltnek a polgármester-választásra, ám Pásztor határozottan elutasította az ötletet. (A napokban kiderült: Pásztor a baloldali pártok jelöltje lesz. Igaz, az Együtt–PM és a Liberálisok nem támogatják.) A tanár végzettségű Jakab Péter viszont örömmel vállalta a felkérést.  
A hír kapcsán az atv.hu azt kérdezte Vona Gábortól, fenntartja-e a Szegedi-ügy kapcsán tett korábbi nyilatkozatát, vagyis, hogy amennyiben róla derülne ki, hogy zsidó, lemondana a pártelnökségről. Vona azt felelte, lemondana, ám „jelen esetben a miskolci polgármesterjelölt esete más kérdés”. A pártelnök szerint Jakab Péter jelölése a magyarországi zsidóság és a Jobbik kapcsolatában „előremutató jel lehet”. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a rossz viszony miatt a „zsidóságnak is megvan a maga felelőssége”. A párt többi vezetője, köztük a kuruc.infó-közeli Novák Előd is Vonával egyezően nyilatkozott Jakabról. A neonáci portál olvasóinak nagy része viszont a facebookos kommentjeiben durva és obszcén antiszemita kirohanásokkal honorálta a hírt, ami egyértelműen arra mutat, hogy a kemény mag nem azonosul a láthatóan a jobbközép felé tartó pártvezetőséggel.
Stratégia?
Miskolcon valószínűleg érdektelen az antiszemitizmus mint téma, ott a cigánysággal kapcsolatos problémák állnak központi helyen, ezért Jakab Péter jelölése nem fog különösebb hullámokat verni – mondta a Heteknek Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. Lánczi szerint feltehetően a Jobbik szavazótáborában vannak a legnagyobb arányban antiszemiták, ennek ellenére Jakab jelölése nem fog országos ügyet generálni, mivel például Nyugat-Magyarországon nem igazán figyelnek Borsod megyére. „Ez egy kész helyzet volt, Jakab tehát egy kommunikációs elővágással igyekszik megakadályozni, hogy a választási kampányban magyarázkodnia kelljen a származása miatt” – értékelte a történteket Lánczi Tamás, aki nem tartja valószínűnek, hogy a Jobbik tudatos lépéséről lenne szó, amivel megpróbálná a közép felé pozicionálni magát.  
Arra a felvetésre, hogy Vona Gábor pártelnök szerint Jakab indításának egyik hozadéka lehet a Jobbik és a zsidóság viszonyának javulása, Lánczi azt mondta: örülne egy ilyen fordulatnak, ám azon túl, hogy kétségbe vonható a szándék hitelessége, a Jobbik szavazóbázisát figyelembe véve ezt kivitelezhetetlennek is tartja.
Várható lépésnek nevezte Jakab Péter jelölését Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója. Azon sem lepődne meg – tette hozzá lapunk megkeresésére –, ha előbb-utóbb roma származású jobbikos politikus is megjelenne a közéletben. Krekó szerint a szélsőjobboldali pártok jellemző stratégiája Európában, hogy ilyen húzásokkal igyekeznek cáfolni a szélsőjobboldaliság vádját, ez azonban nem jelent érdemi változást a Jobbik politikájában: a néhány héttel ezelőtt megtartott tisztújítás eredménye is azt mutatja, hogy a radikális irányzat erősödött a pártban. Krekó értékelése szerint az antiszemitizmus továbbra is központi jelentőségű mind a Jobbik ideológiájában, mind a táborában.
A különböző összeesküvés-elméletek most is erőteljesen jelen vannak a Jobbikban, így például az a teória is, mely szerint a roma–nem roma konfliktust valójában a „zsidó háttérhatalom” gerjeszti a magyarság tönkretétele érdekében. A közelmúltban Hegedűs Lórántné és lelkész férje, ifjabb Hegedűs Lóránt kampányoltak a fenti gondolatmenettel, Vona Gábor pedig burkoltan megerősítette az elméletet, amikor arról beszélt, hogy a roma–magyar konfliktus csak tünet, valójában a háttérben húzódó okokat kellene vizsgálni – említett egy friss példát a Jobbik antiszemitizmusára Krekó.
Mindezek fényében a zsidó származású Jakab Péter indítása Krekó szerint egyértelműen politikai számításból történt, ami azt is jelenti, hogy Jakab vélhetően pártjával előre egyeztetve számolt be a sajtónak a származásáról.
A Jobbik nemzetközi téren is igyekszik erősödni, ám jelenleg sok európai nemzeti radikális párt szemében vállalhatatlan – éppen antiszemitizmusa és Izrael-ellenessége miatt. Jakab felvállalása annak a folyamatnak is a része lehet, amivel a párt megpróbálja oldani nemzetközi elszigeteltségét – mondta lapunknak Krekó Péter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!