hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sneider Tamás élete és kora

2014. 05. 15.
Sneider Tamás, az országgyűlés frissen megválasztott jobbikos alelnöke sérelmezi, hogy „egyesek a tények figyelmen kívül hagyásával” felhánytor­gatják szkinhed múltját. Mint mondja, nincs semmiféle titkolni­valója, ezért még az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától is kikéri a rá­ vonatkozó iratokat, hogy azokat hiánytalanul a nyilvánosság elé tárja. „Az embereknek joguk van megismerni a választható és választott képviselők múltját” – vallja Sneider. A Hetek is ezt vallja.

Miután szeparált csoportjaikat a ’80-as évek közepén kiseprűzték Budapestről, a szkinhedek bimbódzó mozgalma vidékre, főleg Egerbe és környékére települt át. 1985-ben az egri Katonai Kollégium diákjai képezték az epicentrumot, és 1988 nyarán megalakult az Agria Skins. Ők képviselték a mozgalom első generációját, ők vertek először néger és arab tanárképzősöket, illetve turistákat – állítja Kopaszok című 1994-ben megjelent szociográfiájában Sárközi Judit, aki többek között egy bizonyos „Roy” becenevű tinédzser számlájára írja a kopaszok későbbi, országos szervezettségét.

Sneider Tamás a szkinhedek második generációjához tartozott. Egerben született 1972-ben, helyi szinten családja a felső középosztályba sorolható, elitnek számító helyen, az Almagyar-dombon építkeztek. Édesapja, Sneider László elmondta a Heteknek, hogy fia már 10-12 éves korától aktívan érdeklődött a történelem iránt, ilyen témájú könyveket vásárolt, és szisztematikusan tanulmányozta a magyarok múltját. Bomberdzsekije és kopaszra nyírt feje csak a mezőgazdasági szakközépiskolában „lett”, Martens bakancsra eleinte nem futotta. Roy hatására egy időre öccse is a szkinhed eszmék befolyása alá került. Miután felfedezte édesanyja székely vérvonalát, nekilódult a határon túli kalandoknak, melynek eredményeként többször telt meg Sneiderék háza székely és felvidéki magyar fiatalokkal. Tamás a ’89-es romániai forradalom idején egy hétre kiutazott segíteni a bajbajutott magyarokon. Szülei a tüntetések képeit látva rettegtek a tévé előtt, hogy élve látják-e viszont fiukat, aki a vérengzések beindultával haza is tért.

A kopaszok a ’80-as évek végétől kerültek az állambiztonsági szervek látókörébe. Roynak voltak a diákcsíny kategóriájába tartozó próbálkozásai a szakközépben, de a szolgálat figyelmét nem ezzel irányította magára. Az akkori viszonyokról naprakész forrásunk szerint nem sokkal a rendszerváltás előtt három szkinhed levelet írt a Szabad Európa Rádiónak, hogy fegyvereket és pénzt kérjenek a fennálló rezsim megdöntésére. A levelet elcsípték, és a válaszokat már a hatóság emberei fogalmazták a felajzott fiataloknak. Megállapodtak, hogy a három bakancsos: „Tölgy”, „Beton” (egy szőke lány) és barátjuk a parádi Campinggel szembeni erdőrészben ásnak egy gödröt a fegyvereknek, amelyet vaslappal fednek le, és avarral álcáznak. Majdnem össze is jött a tettenérés, a fél erdőt bekamerázták, ám a BM az utolsó pillanatban lefújta az akciót arra hivatkozva, hogy a fiatalok megtévesztése szándékerősítő volt. Forrásunk szerint, ha akkor engedik őket lekapcsolni, talán létre sem jön az országos hírű szkinhed fészek Egerben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!