hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sneider Tamás élete és kora

2014. 05. 15.
Sneider Tamás, az országgyűlés frissen megválasztott jobbikos alelnöke sérelmezi, hogy „egyesek a tények figyelmen kívül hagyásával” felhánytor­gatják szkinhed múltját. Mint mondja, nincs semmiféle titkolni­valója, ezért még az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától is kikéri a rá­ vonatkozó iratokat, hogy azokat hiánytalanul a nyilvánosság elé tárja. „Az embereknek joguk van megismerni a választható és választott képviselők múltját” – vallja Sneider. A Hetek is ezt vallja.

Miután szeparált csoportjaikat a ’80-as évek közepén kiseprűzték Budapestről, a szkinhedek bimbódzó mozgalma vidékre, főleg Egerbe és környékére települt át. 1985-ben az egri Katonai Kollégium diákjai képezték az epicentrumot, és 1988 nyarán megalakult az Agria Skins. Ők képviselték a mozgalom első generációját, ők vertek először néger és arab tanárképzősöket, illetve turistákat – állítja Kopaszok című 1994-ben megjelent szociográfiájában Sárközi Judit, aki többek között egy bizonyos „Roy” becenevű tinédzser számlájára írja a kopaszok későbbi, országos szervezettségét.

Sneider Tamás a szkinhedek második generációjához tartozott. Egerben született 1972-ben, helyi szinten családja a felső középosztályba sorolható, elitnek számító helyen, az Almagyar-dombon építkeztek. Édesapja, Sneider László elmondta a Heteknek, hogy fia már 10-12 éves korától aktívan érdeklődött a történelem iránt, ilyen témájú könyveket vásárolt, és szisztematikusan tanulmányozta a magyarok múltját. Bomberdzsekije és kopaszra nyírt feje csak a mezőgazdasági szakközépiskolában „lett”, Martens bakancsra eleinte nem futotta. Roy hatására egy időre öccse is a szkinhed eszmék befolyása alá került. Miután felfedezte édesanyja székely vérvonalát, nekilódult a határon túli kalandoknak, melynek eredményeként többször telt meg Sneiderék háza székely és felvidéki magyar fiatalokkal. Tamás a ’89-es romániai forradalom idején egy hétre kiutazott segíteni a bajbajutott magyarokon. Szülei a tüntetések képeit látva rettegtek a tévé előtt, hogy élve látják-e viszont fiukat, aki a vérengzések beindultával haza is tért.

A kopaszok a ’80-as évek végétől kerültek az állambiztonsági szervek látókörébe. Roynak voltak a diákcsíny kategóriájába tartozó próbálkozásai a szakközépben, de a szolgálat figyelmét nem ezzel irányította magára. Az akkori viszonyokról naprakész forrásunk szerint nem sokkal a rendszerváltás előtt három szkinhed levelet írt a Szabad Európa Rádiónak, hogy fegyvereket és pénzt kérjenek a fennálló rezsim megdöntésére. A levelet elcsípték, és a válaszokat már a hatóság emberei fogalmazták a felajzott fiataloknak. Megállapodtak, hogy a három bakancsos: „Tölgy”, „Beton” (egy szőke lány) és barátjuk a parádi Campinggel szembeni erdőrészben ásnak egy gödröt a fegyvereknek, amelyet vaslappal fednek le, és avarral álcáznak. Majdnem össze is jött a tettenérés, a fél erdőt bekamerázták, ám a BM az utolsó pillanatban lefújta az akciót arra hivatkozva, hogy a fiatalok megtévesztése szándékerősítő volt. Forrásunk szerint, ha akkor engedik őket lekapcsolni, talán létre sem jön az országos hírű szkinhed fészek Egerben.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!