hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan látták külföldről a magyar választásokat?
Igazi hungarikum

2014. 04. 10.
A világsajtó nemcsak a választási eredményekről számolt be április 6-a után, hanem több szempontból is részletesen elemezte a helyzetet. Az értékelések öt fő kérdéssel foglalkoztak: Hogyan érte el Orbán Viktor az újabb győzelmét, és mit jelent a várható kétharmados többség Magyarország számára? Mit jelent az eredmény az Európai Unió és a közelgő európai választások szempontjából? Mi okozta a baloldal súlyos vereségét? Mekkora veszélyt jelent a Jobbik erősödése? Várható-e gazdasági fellendülés az új kormánytól? Összeállításunkban e témák szerint gyűjtöttünk össze lapvéleményeket.

1. Orbán és a kétharmad
„A könnyű győzelem ellenére nehéz feladat elé néz Orbán”: Ha a lakosság számára nem sikerül visszahoznia a fejlődést és a jólétet, az országot további politikai radikalizálódás fenyegeti. Orbánnak át kell gondolnia a külföldi vállalatokkal szembeni politikáját, mivel nemcsak a szakemberek, hanem a befektetők is kivonulnak az országból. Azt, hogy a nacionalista politika folytatása és a szükséges gazdasági nyitás között Orbán összhangot tud-e teremteni, nemcsak a legélesebb bírálói kétlik. (Die Presse)
„Viktátor nem fog hidat építeni”: Orbán kezére játszott az erőtlen és egymással civakodó baloldali ellenzék, amely semmit sem tudott felmutatni az „öntudatos populistával” szemben, de a kormányfő a győzelem mértékét a rá és a Fideszre szabott választási törvénynek köszönheti. A magyar választók fele, akik nem rá szavaztak, arra készülhetnek, hogy Orbán nem fog hidat építeni ellenfeleihez, nem fog kompromisszumot keresni,  ez távol áll „Viktátor” Orbán természetétől, aki ellentámadásokkal, védekezéssel és agresszív retorikával mutatja meg majd az erejét. (Kurier)
„Nem korrekt választás”: Orbán Viktor győzelmének rossz mellékíze van, mert a választás ugyan szabad és titkos volt, de nem volt korrekt. Orbán az utóbbi négy évben az egyeduralmát olyan „irányított demokráciává” alakította át, mint amilyet Vlagyimir Putyin hozott létre Oroszországban. (Frankfurter Rundschau)

2. Európai Unió
„Az EU megint elfeledkezett Kelet-Európáról”: Közép-Európában „putyinizálódás” figyelhető meg. Orbán rendszerének veszélye nemcsak Magyarországon érezhető, számos országban „repedés” keletkezett a demokráciában, főleg Kelet-Európában – véli a szerző. A probléma mélyebben gyökerezik, hiszen a magyar törvényeket mindig „javítani” és EU-konformmá kellett tenni. Ezt azonban Orbán nem látja be, és „tovább provokál”. (Der Standard)
„A legfontosabb fékezőerő az EU”: Brüsszel ugyan tétován reagált Orbán antidemokratikus dühöngésére, de megakadályozta, hogy elfajuljon a helyzet. Ugyanakkor mindez nem elég Orbán tartós hatalmának megakadályozásához. (Frankfurter Rundschau)

3. A baloldal veresége
„A baloldal veszekedő pártjai”: Nemhogy a választási győzelemig, de a modernizálódásig, „a korhadék eltakarításáig” és egy új vezető körüli egyesülésig is még hosszú út áll előttük. (The Economist)
„Kirajzolódott a totális vereség”: Az eredmények azt mutatják, hogy a balliberális szellemiség már csak Budapesten létezik, és ott is csak a pesti belső kerületekben. (Die Welt)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!