hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak egy erős néppárt ad védelmet a Jobbikkal szemben
– mondja Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára

2014. 04. 03.
A második Orbán-kormány első időszaka viharosan telt a nemzetközi porondon. Sikerült konszolidálni a viszonyt az uniós szervekkel, az úgynevezett európai partnereinkkel?

– Magyarország merőben más gazdaságpolitikát választott, mint az európai országok zöme, ugyanis mi nem túlélni akartuk a válságot, hanem a válságra olyan lehetőségként tekintettünk, ami után – ha elvégezzük a szükséges gyors és bátor változtatásokat – erősebbek lehetünk, mint korábban. Ennek a gazdaságpolitikának az eredményei mára világosak, tavaly bekövetkezett a növekedési fordulat, az államadósságot csökkenő pályára állítottuk, Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, foglalkoztatási rekordot döntöttünk, így a korábbi európai támadások is abbamaradtak.

Hogyan látja a helyünket ma a világgazdaságban? Valóban versenyképesek vagyunk?

– Magyarország versenyképessége az elmúlt négy évben jelentősen növekedett. 2012-ben például háromszorosára nőtt a hazánkba beáramló tőke mennyisége. Ha a közép-európai összehasonlítást nézzük, akkor a GDP 80 százalékának megfelelő külföldi működőtőke-arányával Magyarország listavezető. Ezen adatok bizonyítják, hogy egyre versenyképesebb ország vagyunk. A német gazdasággal továbbra is nagyon szorosan fonódik össze a magyar ipar, és ez egy jó hír. Közben pedig az amerikai vállalatok beruházásai meghaladták a 9 milliárd dollárnyi értéket...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!