hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ilyen választás még nem volt

2014. 04. 06.
Egyes kispártok képviselői nem zárják ki, hogy történhettek visszaélések a képviselőjelöltek ajánlásához szükséges aláírások gyűjtésénél – azt viszont kizárják, hogy az ő szervezetük ebben érintett lenne. Egy választási szakértő szerint a milliárdokat húzó kamupártok miatt kódolva vannak a visszaélések az új rendszerben is, és hiába kérdőjeleződik meg a választás legitimitása: komolyabb következményre nem számíthatunk.

A legújabb botrányt Marek Bertram politikushallgató robbantotta ki, aki a Magyar­országi Cigány Pártnál töltötte szakmai gyakorlatát a jelöltállítási kampányban. Mint elmondta, ahogy közeledett a legalább 500 hiteles aláírás leadási határideje, annál gyakrabban jelentek meg más kispártok képviselői az MCP irodájában, és ipari méretekben fénymásolták egymás ajánlóíveit. Az „okosság” állítása szerint az volt, hogy a sebtiben fénymásolt lapokról a pártok aktivistái később minden egyes rubrikát átmásoltak a saját íveikre, magyarul hamisítottak. Az „üzlet” cserealapú volt, tehát 500 aláírásért 500 aláírást lehetett kapni – bár korábban arról is szóltak hírek, hogy a „kamupártok” szívesen fizettek is az aláírásokért.

A politológushallgató rendőrségen tett feljelentése az MCP-n kívül további öt pártot érint: Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) , a Szili Katalin-féle Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI), a Zöldek Pártja és a Szabad Választók Pártja (SZAVA).

Az érintett  szervezetek visszautasították a gyanúsítást. Az MCP például már „le is zárta” az ügyet, mondván, hogy a párt vezetői nem kezdeményezték az illegális eszközök használatát, erre nem is volt szükségük. Szerintük a támadást azért kapták, mert „sokan vannak, akik nagyon nem szeretnék, hogy a cigányoknak önálló politikai képviselete legyen”. A KTI is politikai manipulációt sejt a háttérben, szerintük a baloldali kormányváltó összefogás érdeke leginkább, hogy ők meggyengüljenek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!