hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fidesz-kormány építeni tudósbázis

2014. 04. 06.
A rendszerváltás óta először nem fog megjelenni a Társadalmi riport című tanulmánykötet. A jelek szerint a független, tényfeltáró kutatásokra a jelenlegi kormányzat nem tart igényt, miközben a tetemes állami dotációk révén kialakítja saját értelmiségi holdudvarát.

 „Úgy véljük, egy végletesen megosztott, túlpolitizált országban élünk, amelyben az utóbbi évtizedben fokozatosan szűkült be a tere a tényekre alapozott politikacsinálásnak és a független társadalomkutatásnak is” – írják a TÁRKI vezetői, Kolosi Tamás és Tóth István György azzal kapcsolatban, hogy idén történik meg először, hogy nem készül el Társadalmi Riport című kiadványuk. Az említett tanulmánykötet, amely kétévenként jelent meg, szisztematikusan gyűjtött adatállományra támaszkodva adott átfogó képet a magyar társadalom állapotáról – 1990 óta rendszeresen, az illetékes minisztériumok támogatásának köszönhetően. A sorozatban közzétett elemzéseket, tényeket a közpolitikai és a tudományos életben egyaránt alapként használják. Mint a szerkesztők is utalnak rá, már az utolsó, 2012-es kötetet is csak „kalapozással”, azaz alapítványi segítséggel tudták elkészíteni, idén viszont már úgy sem.

A kutatóhelyek nemzetközi elitjébe tartozó TÁRKI, melyet 1985-ben alapított Kolosi Tamás szociológus, független magyar társadalomkutató intézetként elévülhetetlen érdemeket szerzett a társadalmi rétegződés és mobilitás, a munkaerőpiac, a jövedelmi eloszlás, a fogyasztás és életstílus vizsgálata terén. A helyzete nem egyedi, 2010 óta más kutatóműhelyek állami támogatása is megszűnt. „Lehet, hogy a TÁRKI némileg szűkíti profilját, de nem valószínű, hogy az állami megrendelések hiánya miatt bezárná kapuit, hiszen a legtöbb közvélemény-kutató céghez hasonlóan mindig is több lábon állt, számtalan uniós és egyéb nemzetközi projektben is részt vesz” – vélekedett lapunknak egy volt századvéges szakember.

Az állam vagy a pártok megrendelésére készülő politikai közvélemény-szondázásban, illetve általában a társadalomkutatásokban kevés pénz van. „A cégek a piaci megrendelések révén tartják fenn magukat, melyek főként a gazdaság és a média területét érintik. Ez, ha úgy vesszük, a politikai függetlenségüknek is biztosítéka. Csakhogy a válság miatt a piackutatás sem dübörög annyira, azok a társadalomtudományi alapkutatások viszont, amiket a TÁRKI csinált, nagyon sokba kerülnek. Jogosan gondolhatják úgy, hogy ha az állam nem kíváncsi a tényfeltáró kutatásokra, akkor ők minek erőlködjenek” – jegyezte meg a szakértő. A Társadalmi riport messze nem az egyetlen veszteség: például az 1989 óta évente megjelenő Magyarország politikai évkönyve sorozat szintén megszűnt ebben a kormányzati ciklusban – egyszerűen nem adtak rá pénzt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!