hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korhatáros bűnözés
Fejér megye lett a gyerek­bűnözés központja, vagy mégsem?

2013. 11. 21.
Visszaszorulóban van a gyer­mek­­bűnözés Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint. Kérdés, hogy nagyfokú látencia vagy eredményes prob­lémakezelés áll-e ennek hátterében.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a bűnelkövető gyermekkorúak száma, a fiatalkorúaké pedig stagnált. Az összes elkövető alig 3 százalékát teszik ki a gyermekkorúak, egytizedét pedig a 14–18 évesek. Mi több, a visszaesők aránya a fe­lé­re, azaz 9 százalékra esett vissza 2008 óta. Mindez a Legfőbb Ügyészség nemrég közzétett adataiból derül ki.

Tavaly 2 604 gyermekkorú és 10 056 fiatalkorú elkövetőt regisztráltak, míg a felnőttek száma 90 183 volt. A legérintettebb területek Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye, valamint Budapest. Hosszú ideje a leggyakoribb a vagyon elleni bűncselekmény (lopás, rablás), és második helyen áll a garázdaság, mindez főleg idegenek sérelmére. A fiatal korosztályokra jellemző a csoportos elkövetés, a fiú elkövetők dominanciája (82 százalék), s a legveszélyeztettebb életkor a 13. és a 17. év. A fiatalok 91 százaléka nem valamilyen szer hatása alatt követi el a bűncselekményt. Az érintett fiatalkorúak felénél szüntetik meg az eljárást, a jogerősen elítéltek esetében pedig a szabadságvesztéses büntetések háromnegyedét próbaidőre felfüggeszti a bíróság. Az ügyészségi jelentés a családi háttér kapcsán kiemeli, hogy az esetek 70 százalékában kétszülős családok gyerekeiről van szó.

Miként arra az Index.hu portál is felhívta a figyelmet, ha nem az elkövetőkre, hanem a bűncselekményekre vonatkozó adatokat nézzük, félrevezető eredményeket kapunk. Példa erre Fejér megye, amely kiugró, 40 százalékos arányt képvisel a gyermekkorúak részvételével elkövetett bűncselekmények tekintetében. Ennek oka Budavári Árpád, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője szerint az iskolai erőszakkal kapcsolatos esetek gyakoribb megjelenése a megye statisztikájában, ami arra vezethető vissza, hogy a helyi rendőrség a szülőkkel, tanárokkal és diákokkal összefogva bűnmegelőzési programokat végez az iskolákban. A rendőröknek állítólag a puszta jelenlétük is jótékony hatású, a komolyabb „balhéknál” pedig rendre értesítik is őket. Így több esetből lesz ügy, másrészt az is igaz, hogy ha például egy gyereket hetente megvernek az iskolában, az 40 esetnek számít az éves statisztikában. Budavári jónak tartja a minisztérium tervét a megelőző pártfogó felügyelet bevezetésére, amely a bűnelkövető tizennégy év alattiak mellé rendelne ki hivatalos pártfogót a visszaesés elkerülése céljából. Példaként említi, hogy egy ablakot betörő gyereket felnőttként már útonálló rablóként látott viszont.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!