hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél-Tirol a minta Székelyföldön
Nagy menetelés Erdélyben

2013. 10. 30.
Sok tízezren vettek részt a Székelyek nagy menetelésén Romániában, ahol Berecktől Kökösig 53 kilométer hosszú felvonulással tüntettek a székely autonómiáért. Az összes romániai magyar párt kivette a részét a szervezésből. Istentiszteletet tartottak, kiáltványt fogadtak el, és 250 méteres zászlókat is kifeszítettek a székelyföldi autonómiát követelők, akik egyben az erdélyi magyar önrendelkezési törekvéseket akadályozó új román közigazgatási törvény ellen is tiltakoztak.

Vasárnap délre kialakult a Székelyek nagy menetelésének 53 kilométeres menetoszlopa – tájékoztatta a sajtó munkatársait Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kommunikációért felelős alelnöke, aki szerint a helyszínekről befutott legutolsó jelentés alapján 120 ezerre becsülték a résztvevők számát. Lapunk helyszínen lévő tudósítója, Ferenczi Zsolt ugyan nem vállalkozott a becslésre, de a létszám nem is számított ezen a vasárnapon – sokkal inkább az a tény, hogy szinte minden civil szervezet és politikai erő képviselői megjelentek a tömegben. Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője szerint azonban csupán 15 ezren vettek részt a menetelésen. A számot a csendőrség, a rendőrség és a katasztrófavédelem által kiadott közös közlemény is tartalmazza, ami Ferenczi Zsolt szerint érthető, hiszen a hivatalos román érdek ezt kívánja. A székelységben ezt viccesen csak így kommentálják: a szóvivő összekeverte a papírokat, és a saját rendőrségi létszámukat adta meg.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, a menet egyik szervezője szerint közleményükben előre egyértelművé tették: nem valaki ellen zajlik a demonstráció, hanem valamiért – azaz a menetelés célja a figyelemfelhívás, a székelység önrendelkezésének kivívása. Az elnök lapunk kérdésére hangsúlyozta: arra hívják fel a román kormány figyelmét, hogy a párbeszéd lebecsülése, a székelység akaratának mellőzése, a székely jelképek folyamatos üldözése nem fogja sem megtörni, sem kifárasztani a székely autonómiatörekvést.

„A mai napot követően vagy érdemi párbeszéd kezdődik a székelység képviselőivel a székely nép kinyilvánított akaratáról, Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni és erősödni fognak a tiltakozó megmozdulások, beleértve a polgári engedetlenséget is” – fogalmazott a vasárnapi demonstráció után kiadott kiáltvány. A résztvevők kinyilvánították igényeiket, miszerint ragaszkodnak a nyolc széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld korábban rögzített ideiglenes határaihoz, és követelik, hogy a helyi közösségek népszavazása véglegesítse ezeket. Kijelentették, hogy Székelyföld nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozástól függetlenül közös hazája a terület minden lakosának, és a területi autonómia lesz a teljes és tényleges jogegyenlőség intézményi garanciája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!