hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választás 2014: alakul a csapat-összeállítás
A dolgok állása

2013. 09. 26.
Finiséhez közeledik a pártok jelöltállítási folyamata. Az már biztosnak látszik, hogy a korábbiaknál szerényebb számú „nagy párharc” várható, mert jóval kevesebb az érdekes személyiség a politikusi palettán. A Fidesz a választókerületi fejesekre próbálja építeni a sikerét, az MSZP igyekszik sok új, de alig ismert politikust bevinni a következő parlamentbe. Azt ígérik, nyugdíjba küldik „a szoci Jurassic Parkot”, ami persze nem teljesen igaz. Az Együtt 2014-PM szövetség jelöltjei tűnnek a leginkább tarkabarkának, hisz – az egykori „hahás” diákvezértől a volt SZDSZ-es választmányi elnökig – sokféle hátterű ember próbálkozik a színeikben.

A Fideszben egyszerű a képlet. Orbán Viktor a 2002-es választási kudarc után átalakította a párt felépítését, és a választókerületi elnökök lettek a legfontosabb személyek a helyi párthierarchiában. Mivel a miniszterelnök-pártelnök politikai mozgásterének legitimációját az országgyűlési választásokon megszerzett támogatásból eredezteti, így a választókerületi elnökök befolyása alá rendelte az összes többi szereplőt, egyebek mellett az önkormányzati politikusokat. A választókerületi fejesek legfontosabb feladata az országgyűlési választások megnyerése. 

A 2014-es országgyűlési választásokon ezért a Fidesz színeiben 95 százalékban a választókerületi elnökök indulnak. Kivétel alig van, az egyik Budapest XII. kerülete, ahol a területi vezető, Pokorni Zoltán nem kíván országgyűlési képviselő lenni, hanem önkormányzati vezető szeretne lenni. Helyette Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára indul, aki nagy valószínűséggel bekerül az új parlamentbe, mert itt még nem nyert baloldali jelölt. Ebben a körzetben egyébként az MSZP és az Együtt 2014 megállapodása értelmében a Bajnai Gordon vezette formáció állíthat jelöltet, de a személyről lapzártánkig nem volt végleges döntés.   

Budapesten indul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, a II-III. kerület összevonásával kialakított új budai körzetben. Ellenfele az a Szelényi Zsuzsa pszichológus-diplomata lesz, akivel annak idején együtt alapították a Fideszt. Szelényi egyébként 1990 és 1994 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, de ma már a Haza és Haladás Egyesület egyik meghatározó tagja, Bajnai Gordon mozgalmának oktatási szakértője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!