hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mélyhűtött kampány és a maffia lábai
Bajai főpróbával hangoltak tavaszra a pártok

2013. 09. 26.
A jobb- és a baloldal is egyfajta főpróbának tekintette a bajai időközi képviselőválasztást – a tapasztalatok pedig nem sok jót vetítenek előre az országos választási kampány hangulatára nézve. Ami az eredményt illeti: a sajátjai által is gyengének tartott fideszes jelölt verte a baloldali összefogás népszerű aspiránsát. Az ellenzék szerint ehhez azonban szükség volt az övön aluli kampányra és a szavazók törvényellenes szállítására.

Amíg három éve százalékos arányban 59:23-ra győzött a fideszes jelölt baloldali ellenfelével szemben a bajai 3. számú választókerületben, addig múlt vasárnap 47:41-es eredmény született. Persze a biztonsági őr Kovács Csaba és a tévés újságíró Teket Melinda összecsapása alapján hiba lenne nagy ívű következtetést levonni, ugyanakkor mindkét oldalon igyekeznek a tanulságokat megfogalmazni.

A fideszes belső értékelés szerint nem volt mértékadó a bajai eredmény, mert a 30 százalékos részvételi arány rendkívül alacsony, ráadásul a pártban is gyengének tartották saját jelöltjüket, akinek az MSZP–Együtt–PM–DK csinos és népszerű aspiránsával kellett megküzdenie a szavazatokért. A választások előtti mérések szerint a körzetben a Fidesz 50 százalékon áll, míg a portásból lett jelölt alig 30 százalékon. Az országos vezetés jelezte is a helyieknek, hogy nem jól sikerült a jelöltállítás, szerintük jobb lett volna egy helyben közkedvelt pedagógust indítani. (Hogy ez nem történt meg, abban közrejátszhatott, hogy Kovács Csaba Zsigó Róbert polgármester jó barátja.)

Mindenesetre a Fidesz tanulságként vonta le, hogy hűteni kell a kampányt, nem szabad erősíteni a „választási pszichózist”, amit viszont a baloldal pörgetni szeretne.  Ennek a stratégiának tudható be, hogy amíg az ellenzék Bajnait, Mesterházyt és Gyurcsányt is hadrendbe állította Baján, hogy emeljék a tétet, addig a Fideszből egyetlen „nagyágyú” sem szállt ringbe.  A legmagasabb rangú kormánytag Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca parlamenti államtitkára volt, aki a pártban nem a gyújtó hangú beszédek mestereként van elkönyvelve. Az, hogy Orbán Viktor végül meggondolta magát, és nem ment le kampányolni, fideszes forrásunk szerint félreértés: a rezsicsökkentési gyűlésekre a miniszterelnök nevében küldik ki a meghívókat, de ő nem megy el ezekre. (Ennek ellentmondani látszik, hogy – ellenzéki forrásaink szerint – a fideszes gyűlésen Zsigó Róbert polgármester előbb azért szabadkozott, hogy a miniszterelnök úr késik, majd pedig azért, hogy be kell érnie a hallgatóságnak egy államtitkárral.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!