hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lángba akarták borítani Magyarországot
Lehettek segítőik a romagyilkosságok gyanúsítottjainak?

2013. 05. 30.
Nem hisz abban Gulyás József nemzetbiztonsági szakértő és emberi jogi aktivista, hogy a hat ember erőszakos halálát okozó úgynevezett romagyilkos­­ságoknak lenne titkos­szolgálati szála, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy hiányozhatnak elkövetők, vagy ponto­sabban bűnsegédek a vádlottak padjáról. A nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja évek óta figyelemmel kíséri a pert, szerinte az elkövetőknek az volt a céljuk, hogy egy erőszakspirál beindításával etnikai alapon egymásnak essenek Magyarországon az emberek.

Ön még az előző parlamenti ciklusban nemzetbiztonsági bizottság tagjaként, valamint egy speciá­lis ténymegállapító testület elnökeként behatóan vizsgálta a roma­gyilkosságok lehetséges hátterét. Ezek mellett a bírósági tárgyalást is személyesen követte a kezdetektől fogva. Érti, hogy miért követték el ezek a férfiak ezeket az aljas gyilkosságokat?  Milyen közösségből érkeztek? Milyen ideológia hajtotta őket?

– Nem tudom, és nem is szeretném beleélni magam az elkövetők gondolkodásába. Egyértelmű viszont, hogy nem a megtámadott családokkal, az egyes emberekkel volt problémájuk, hanem rasszista indítékok alapján választották ki a roma áldozataikat. Nem egyszerűen ráijeszteni akartak a hazai cigányságra, hanem a megfélemlítési szándékon túl, előre kitervelt módon az egyre brutálisabb gyilkosságokkal etnikai konfliktusok kierőszakolása volt az elkövetők valódi szándéka. A támadások, azon belül a részben véletlenszerűen kiválasztott áldozatok, valamint a vádirat ismeretében az a meggyőződésem, hogy azt szerették volna kiprovokálni, hogy a szó szoros értelmében lángokba boruljon az ország, amikor is beindított erőszakspirál következményeként, mind több országrészben esnek etnikai alapon egymásnak az emberek. Az elkövetők egy kivételtől eltekintve évek óta részei voltak a hazai neonáci, illetve szélsőjobboldali szubkultúrának. Voltak már részesei erőszakos, rasszista konfliktusok­nak is. A vádlottaktól lefoglalt tárgyak, például náci és hungarista relikviák és sajtótermékek, valamint a saját bőrükbe égetett tetoválások sok kétséget nem hagynak az elkövetők gondolkodásmódját, nézeteit illetően.

A rendelkezésre álló információkból úgy tűnik, hogy az elkövetők szerény képességű emberek. Ön számára reális, hogy évekig képesek voltak a magyar nyomozóhatóságokat kijátszani, ügyesen konspirálni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!