hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új egyházi kategóriák

2013. 04. 18.
Három év alatt harmadszor módosítja az egyházügyi törvényt a kormány. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere múlt hét végén nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amely elvileg az Alkotmánybíróság kifogásait igyekszik szem előtt tartani.

Az Alkotmánybíróság (AB) a közelmúltban megsemmisítette az egyházügyi törvény bizonyos rendelkezéseit és alkotmányos követelményként határozta meg, hogy az egyházi jogállás megszerzése, valamint az ahhoz kapcsolódó jogosultságok megállapítása tárgyilagos és ésszerű feltételek alapján, tisztességes eljárásban és jogorvoslati lehetőség biztosítása mellett történjen. A parlamenti többség a március 11-én elfogadott negyedik alaptörvény-módosítással ezt úgy oldotta meg, hogy az Alaptörvénybe emelte az Országgyűlés jogát az egyházi státusz adományozására, illetve rögzítette: a vallási szervezetek egyházként való elismerésének feltételeként a sarkalatos törvény huzamosabb idejű működést, társadalmi támogatottságot és a közösségi célok érdekében történő együttműködésre való alkalmasságot írhat elő.

Balog Zoltán 62 oldalas előterjesztése ezen a nyomon halad és az egykori 1895-ös szabályozás irányához kanyarodik vissza. Az eddigi „egyház” kategória helyett a „vallási közösséget” teszi jogi gyűjtőkategóriává, majd azon belül két szintet hoz létre. A felső szinten a „bevett egyházak” helyezkednek el, tehát azok, akiket a hatályos törvényi lista felsorol, illetve, akik meg tudják ugrani a törvényi feltételeket: legalább 100 éves nemzetközi működés, legalább 20 éves múlt és a lakosság 0,1 százalékát kitevő létszám (kb. 10 ezer fő). Az aspiráns felekezet tanai, tevékenysége nem sértheti az emberi méltóságot, nem merülhet fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázat, és – új elemként – alkalmas kell legyen közösségi célok érdekében történő együttműködésre (!). A feltételek fennállását a szakminiszter egyházjogászokból, történészekből, illetve szociológusokból álló szakértők bevonásával vizsgálja majd, és csak az ezeknek megfelelő kezdeményezést továbbítja az országgyűlés vallásügyi bizottságának, amely előkészíti az elismerésre vagy az elutasításra vonatkozó törvényjavaslatot.

A T. Ház kizárólagos hatásköre egy közösség bevett egyházi státuszba emelése, melynek során szabadon mérlegelheti a törvényben rögzített tartalmi feltételek meglétét vagy azok hiányát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!