hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tankötelesek kálváriája

2013. 04. 25.
Az április 8-án és 9-én lezajlott beiratkozásokat követően derült ki, hogy országosan kétezer gyermek beiskoláztatása bizonytalan, mert helyhiány miatt nem tudják őket felvenni abba az iskolába, ahová jelentkeztek. A helyzet előre látható volt, a kormányzatot a kisiskolás dömping mégis olyan váratlanul érte, mint a márciusi hó.

„Minden gyereknek lesz helye, az államnak kötelessége erről gondoskodni. Április 30-ig kiderül, ki hol kezdheti meg tanulmányait szeptembertől” – nyilatkozta Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke. Hosszú évek óta évi 20–22 ezerrel csökken az első osztályosok száma, tavaly 84 ezren iratkoztak be, idén viszont mintegy 96 ezren. A 12 ezres többletet Marekné szerint az okozza, hogy az idei évtől kötelező iskolába íratni minden olyan gyereket, aki augusztus 31-ig betölti a 6. évét, míg ez a korhatár eddig május 31-ig volt meghúzva, és nem volt kötelező a beiratkozás. A friss tankötelesek most egyszerre jelennek meg a tavaly visszatartott gyerekekkel. A helyzetet a gyerekek átirányításával, új osztályok indításával vagy a meglévők bővítésével, esetleg korábban bezárt iskolák újranyitásával oldanák meg. A maximális osztálylétszám 27-ről 32 főre való emeléséhez eddig az önkormányzat engedélye kellett, a fenntartóváltás miatt szükséges törvénymódosításról viszont még nem döntött a parlament. A KIK elnöke szerint a főváros a legérintettebb, és a képhez hozzátartozik, hogy a népszerű iskolák mindig is helyhiánnyal küzdöttek, ráadásul számos esetben a szülők – biztosra akarván menni – több iskolába is beíratták csemetéjüket.
Lapunk kérdésére egy zuglói iskolaigazgató elmondta: inkább az élvonalbeli iskolákban tapasztalható az eddiginél is nagyobb túljelentkezés, amúgy a gyerekeket nagy eséllyel felveszik a körzetileg illetékes iskolájukba. Az iskolaválasztás az agglomerációkba települt családok esetén jelenthet gondot, például Budaörsön vagy Dunakeszin, ahol még a körzetes gyerekek esetében is lehet helyhiány. A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumba a szokásos 180 jelentkező helyett idén 220 gyermek jelentkezett, és 2013-ban is két osztályt indítanak. A 4. kerületi Angol Tagozatos Általános Iskola jó színvonala mellett régóta arról híres, hogy minden körzetis gyermeket fölvesz, a megmaradó helyekre pedig jelentkezési sorrendben veszik fel a jelentkezőket. Mező János igazgató lapunknak elmondta: idén is 3 első osztályt indítanak, átlag 27 fős létszámmal, és a körzeteseken, illetve az odajáró nem körzetesek testvérein felül is vettek fel néhány gyereket. Nem tud róla, hogy a kerületben bárhol helyhiány miatt elutasítottak volna körzeteseket. Nagy problémát szerinte az jelenthet, ha túl sok szülő jelentkezik be egy-egy iskola körzetébe. Az ő körzetükbe idén 31 szülő jelentkezett be, de a helyzetet  tudták kezelni.
A helyhiány azért is váltott ki elemi felháborodást, mert a szülők jogai több ponton csorbultak: sérül a szabad iskolaválasztás joga, különösen akkor, ha egyesek kénytelenek lesznek a körzeti iskolájuk helyett abba az intézménybe járni, amit a KIK kijelöl számukra, miközben a körzeti köteles lenne felvenni őket. Ráadásul idén már nem a szülők joga eldönteni, hogy hatéves gyereküket visszatartják-e az iskolából, hanem a nevelési tanácsadónak kell igazolnia, hogy a gyerek nem iskolaérett. „Ez elfogadhatatlan, különösen hogy nemzetközi viszonylatban is nálunk a legnagyobb az iskolák közti színvonalkülönbség, még egy kerületen belül is. A szülő kénytelen iskolába íratni hatéves gyermekét – különben elesik a családi pótléktól, sőt a közmunkától is –, és kénytelen elfogadni bármelyik iskolát, amelyet kijelölnek a számára. A helyzet abszurditása, hogy a KIK döntése ellen magához a KIK-hez fordulhat jogorvoslatért” – mondta el kérdésünkre Hiller István szocialista képviselő.
Hiller szerint nem véletlen, hogy a köznevelési törvényből kikerült a gyermekek mindenek feletti érdekének elve, ami most hatványozottan sérül. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a KIK úrrá lesz a helyzeten, csak nem mindegy, hogyan. Nem megoldás az osztálylétszám növelése, mert ez gyermek- és pedagógusellenes, a bezárt iskolák újranyitása körülményes, és kevés iskolaépület bővíthető, de az sem világos, ennek költségeit ki állná.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!