hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsiga a zavarosban

2013. 02. 21.
„Nyírjátok ki, megadtuk a kilövési engedélyt!” – állítólag ezekkel a szavakkal fakadt ki egy ellenzéki újságírónak a Fidesz egyik vezető politikusa azt követően, hogy kiderült: a párt ifjú képviselője, Zsiga Marcell negyvenmillió forintért vásárolt házat, ám vagyonnyilatkozatában csak 10,5 millió forint megtakarítás szerepel. Úgy tűnik, még párttársait sem győzte meg zavaros magyarázata, miszerint a háznak csak felerészben tulajdonosa, így csak 20 milliót kellett összeszednie, a másik felét a 115 ezres keresettel rendelkező asszony állta.

A 34 éves Zsiga Marcell először azzal került a hírekbe, hogy az egyik kereskedelmi tévé kamerájába mondta, szerinte igenis meg lehet élni havi 47 ezer forintból.  Egy kohász által, éppen Miskolcról indított Éhségmenetet, akart a Fidesz így egyensúlyozni. A kérdés annak kapcsán vetődött fel, hogy a belügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta, a közmunkáért járó pénz, ha szűkösen is, de biztosítja a megélhetést. Matolcsy György is egy parlamenti meghallgatáson erre a megállapításra jutott. Zsiga ezt megerősítő nyilatkozata akkor kezdett igazán hatni – és nem kifejezetten pozitívan – amikor kiderült: ő maga naponta keres 47 ezer forintot, tekintettel havi bruttó 1,7 milliós fizetésére. Innentől persze megindult a média gépezete, és rövid idő alatt kiderült, kicsoda is valójában Zsiga Marcell.  
Mint a Hetek korábban megírta (Él, mint Marci. – 2012. március 2.) Zsiga Miskolcon, a helyi katolikus iskolában érettségizett, majd Szegeden szerzett jogász diplomát. 2005-ben a Fidelitas alelnöke lett, 2006-ban a miskolci közgyűlés tagja, majd 2010-ben már parlamenti képviselőnek választották, helyben pedig a Fidesz győzelmének köszönhetően alpolgármester is lett. Bruttó parlamenti tiszteletdíja közel 500 ezer forint havonta, amely mellé választókerületi pótlékként 445 ezret kap, lakhatási támogatásként pedig 115 ezret. Miskolc alpolgármestereként havi 555 ezer forintot keres, melyhez 111 ezer forintos költségtérítés is jár. Életrajzában a munkahely rovatnál annyi szerepel, hogy „a miskolci Nagyboldogasszony plébánia képviselő-testületének tagja”. Zsiga tehát – a hivatalos adatokból legalábbis ez látszik – az iskolapadból rögtön a politikában találta magát.
Első ismertebb ügye a 2011 tavaszán napvilágra került, duplán felvett költségtérítés volt. Ezután következett a 47 ezres nyilatkozat, majd decemberben kiderült: a nevezetes, 40 milliós családi házához vezető utat a korábbi tervekkel szemben felújította és leaszfaltozta az önkormányzat -ám a hírek szerint éppen csak Zsiga házáig, azon túl már nem.
A fiatal képviselő tehát szinte ontja magáról az irritáló, ugyanakkor könnyen érthető híreket, miközben szűkebb hazája, Borsod megye az egyik legelmaradottabb térség. Ráadásul egy olyan recessziós időszakban „villog” Zsiga, amikor pártelnöke a pénzhiányra hivatkozva visszakérte a fideszes polgármesterek jogos, ám a közös kasszát túlzottan megterhelő év végi jutalmát. Igaz, Orbán Viktor erre a lépésre azt követően szánta el magát, hogy a Blikk megszellőztette néhány településvezető prémiumát. Zsiga története azonban éppen ezért bőszítheti a pártvezetést – ezért kérhette a fent idézett politikus Zsiga „kilövését” a sajtótól.
A korrupciós ügyek hatásában megfigyelhető egyfajta fordított arányosság: minél kisebb az összeg, annál több kárt okozhat az érintett személy vagy közösség számára, mert az ilyen történet közérthető, és közelebb áll a hétköznapi tapasztalatokhoz, miközben például egy offshore céges visszaélés nehezen értelmezhető, és elvontsága és rendszerszerűsége miatt nehezebben köthető egy adott személyhez – magyarázta a visszaélések szociálpszichológiai vonatkozásait Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. Krekó lapunk megkeresésére hozzátette: mindezzel a politikai kommunikátorok is tisztában vannak, így ez is magyarázhatja a Fideszben tapasztalt idegességet a néhány tízmilliós Zsiga-ügy kapcsán, miközben például a sok százmilliárdos Közgép-kérdéseket rendre lepattintja a párt vezetése. Krekó szerint ugyanakkor a Fidesz a saját javára is fordíthatja az ügyet: Zsiga Marcell csereszabatos politikus, így elmozdítása vállalható politikai áldozat lenne, mellyel azt tudná kommunikálni a párt és a miniszterelnök, hogy a Fidesz soraiban nincs helye a visszás pénzügyekkel összefüggésbe hozható politikusoknak. Ellenkező esetben viszont súlyos károkat okozhat Zsiga, hiszen eddigi ügyei miatt kezd a politikát csak saját gazdagodására felhasználó „megélhetési” kormánypárti politikus jelképévé válni.
Információink szerint a Fideszben megoszlanak a vélemények: egyesek szerint meg kellene válni Zsigától, mások viszont azt mondják, másfél évvel a választás előtt ennek már nincs jelentősége, mert az ellenzék így is úgy is beemeli a 2014-es kampányba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!