hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sólyom László lehet az LMP csodafegyvere
Schiffert nem ültetik Gyurcsány mellé

2013. 02. 21.
Az LMP volt és jelenlegi politikusai is elképzelhetőnek tartják, hogy Sólyom László volt államfő idővel a Lehet Más a Politika mellett teszi le a garast. Szerintük a Fidesz „előcsapásként” kezdte el támadni az általa megválasztott Sólyom Lászlót, hogy amortizálja a jogtudós közéleti hitelét. Egyébként mindkét LMP-s csoport már-már rögeszmésen azt állítja, hogy a pártjuk szétválásával a Fidesz járt a legrosszabbul.

Nem sikerült a Schiffer András vezette LMP-nek és a Jávor Benedek – Karácsony Gergely fémjelezte Párbeszéd Magyarországért csoportnak megegyeznie, hogy miként működtetik tovább a parlamenti frakciót. Emiatt az biztosan megszűnik, ami évi mintegy 100 millió forintos veszteséget jelent a pártnak, illetve közel 50 munkatárs állása került veszélybe.
Schiffer András – a nyilatkozata idején még frakcióvezetőként – lapunknak elmondta, hogy nem igazak azok a híresztelések, miszerint ő megegyezett volna Kövér László házelnökkel, hogy 7 fővel is tovább működhetnek. Bár a parlamentbe LMP-s színekben kerültek be, de jogilag független, frakció nélküli képviselőnek számítanak majd. Szerencséjükre – legalábbis így fogalmazott Schiffer –, tudomása szerint nem ültetik őket a parlamentben a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció mellé, hanem a Fidesz feletti padsorokat osztják nekik ki. Az LMP – Schiffer András definíciója szerint – Gyurcsány Ferenc politikájának az ellenében jött létre, ezért nem szívesen ültek volna a volt miniszterelnök és párttársai mellé.
Schiffer azt mondta a Heteknek, hogy a szakadárok kiválásával egyértelművé és letisztulttá vált az LMP politikai stratégiája: ők továbbra sem a kétpólusú politikai térben gondolkodnak, a Fidesz ellenszerének pedig nem az MSZP-t vagy az ahhoz köthető köröket gondolják. Ettől az egyértelmű stratégiától azt várja, hogy a Fideszből kiábrándult, de a szocialistákra vagy a szocialistákhoz köthető erőkre (ilyennek tartja Bajnaiékat) soha semmilyen körülmények között nem szavazó tömegek választják majd az LMP-t.
A frakcióvezető arra a kérdésünkre kitérően válaszolt, hogy szeretne-e a konzervatív, de a Fideszből kiábrándult polgárok megnyerésére ismert jobboldali személyeket leigazolni, így például Sólyom László volt kormányfőt vagy Mellár Tamás közgazdászt, a Századvég Gazdaságkutató Intézet volt vezetőjét. Mint fogalmazott: most rendbe kell szedni a LMP-t. Lehet, hogy a Bajnai Gordonék felé kacsingató politikusok távozásával megjelennek új, eddig az LMP támogatásában bizonytalan személyiségek, de ő mesterségesen nem hajt „sztárigazolásokra”.
 „Sólyom László hetvenéves, biztosan nem fog aktív politikai szerepet vállalni” – tette hozzá. Azt nem zárta ki, de nem is erősítette meg, hogy valamikor a jövőben a volt államfő valamilyen formában támogatja majd az LMP politikáját.
Egyébként az LMP-ből távozó Karácsony Gergely stratégiai ötlete volt, hogy Sólyom László, a már említett Mellár Tamás, illetve a Fidesz belső kritikusaként tevékenykedő Ángyán József agrárpolitikus „összefogásával”, Bajnai Gordon esetleges miniszterelnök-jelöltségével hozzanak létre a jobb- és a baloldal irányában is nyitott „erős politikai centrumot”. Schiffer András ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy jól hangzott ez a terv, de megvalósíthatatlannak bizonyult.
A távozókhoz tartozó Karácsony Gergely a Heteknek kifejtette, mivel Schiffer András és köre semmilyen körülmények között sem kívánt Bajnai Gordonnal választási együttműködést, ezért az a terv egész egyszerűen dugába dőlt. Mint fogalmazott: mivel Schiffer András évtizedek óta kiváló kapcsolatot ápol Sólyom Lászlóval, így a legnagyobb esélye annak van, hogy a volt államfő a Fidesz jogállami rombolása és az őt ért fideszes kritikák miatt a megmaradt LMP mellett teszi majd le a garast. Karácsony szerint ez arra biztosan elégséges, hogy a Fideszből kiábrándult, az MSZP-t „zsigerileg utáló” szavazókat oly mértékben begyűjtse, hogy az LMP öt százalék feletti eredményt elérjen. „A Schiffer vezette, esetleg Sólyom László által szellemileg támogatott LMP egyértelműen a Fidesztől visz el szavazatokat. Szerintem olyan embereket nyer meg, akik ha nem lenne a »régi« LMP, akkor kényszerűségből a Fideszre szavaztak volna, csak hogy ne jöjjenek vissza a szocik” – fogalmazott a politikus.
Karácsony Gergely meggyőződése, hogy a Fidesz politikusai azért kezdték el Sólyom László – pestiesen szólva – „savazását”, hogy így próbálják előre hitelteleníteni, ha a volt államfő kiáll Schifferék mellett. Schiffer erre annyit mondott, hogy ő nem utazik összeesküvés-elméletekben. Karácsony abban egészen biztos, hogy Sólyom László nem fog Bajnai Gordon mellé állni. Ebben Schiffer is egyetértett korábbi párttársával.
 Mint emlékezetes, Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár a Népszabadságnak adott múlt hétvégi interjújában azt nyilatkozta: „Sólyom László köztársasági elnök úrnak több minőségében is súlyos felelőssége van a rendszerváltás csődjében.” Arra a felvetésre, hogy a volt államfő bírálta a jogi alkotmányozás politikai alkotmányozás irányába történő elmozdulását, és azt, hogy 2010 óta azért emelnek be egyes rendelkezéseket az alaptörvénybe, hogy kivonják őket az Alkotmánybíróság ellenőrzése alól, a hatalom pedig gyakorlatilag a kormányfő kezében összpontosul, Lázár János azt mondta Sólyom Lászlóra: „sértett ember”, akinek „személyeskedése nem méltó egy volt köztársasági elnökhöz”.
Az LMP-t elhagyó politikusok Párbeszéd Magyarországért (PM) néven új pártot hoznak létre, a tervek szerint lapzártánk után, hétvégén döntenek az elnökségi ülésükön arról, hogy két társelnöke lesz a formációnak, vélhetően Jávor Benedek és Szabó Tímea személyében. Szabó Tímea egyébként jelen volt Bajnai Gordon múlt hétvégi évértékelőjén.
Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban elmondta lapunknak, hogy bár az Együtt 2014-ben „vörös szőnyegen” várják őket, de a csatlakozás kapcsán ők feltételeket szeretnének támasztani. Először is nem örülnének annak, hogy egyszer csak ott találnák magukat az MSZP ölében, ezért azt el szeretnék kerülni, hogy az „osztozkodás” vége egy MSZP – Együtt – PM közös lista lenne. Számára szaknyelven a koordinált jelöltállítás lehetne elképzelhető alternatíva, jelesül ha az egyéni körzetek 30-40 százalékában közös jelölt állna, de a pártok megőriznék az identitásukat, önálló listán indulnának a választáson.
„Azt tartanám szerencsének, ha az Együtt összeszedné magát, megerősödne, amiben mi, mint új, de a médiában ismert politikusok tudnánk segíteni Bajnaiéknak. Jávor Bence, Szabó Timi, Scheiring Gábor és Dorosz Dávid bővítené az Együtt 2014 mozgalomhoz köthető politikai erő szereplői gárdáját. Ha pedig erős az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért, akkor teljesen mások az alkupozícióink az MSZP-vel szemben” – vélekedett Karácsony, aki szerint az LMP szétválásával a Fidesz járt a legrosszabbul. Ezt a merész állítását úgy indokolta, hogy szerinte a Schiffer András vezette LMP, akár Sólyom László eszmei támogatásával olyan szavazatokat tud megszerezni, amelyek a hiányukban a Fideszre mentek volna, míg ők – lendületet adva az Együtt 2014 mozgalomnak – balos, de nem szocialista szavazatokat képesek begyűjteni. „Ez a szavazatmaximalizálást jelentené az Orbán-ellenes koalíció számára” – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!