hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rezsikampány

2013. 01. 10.
Más országokban is előfordult, hogy az állam a szolgáltatók kárára a megszokottnál is erőteljesebben belenyúlt a lakossági energiaárakba – például Albániában, ahonnan éppen ezért menekül a cseh áramszolgáltató – nyilatkozta a Heteknek a Concorde Zrt. vezető elemzője. Magyarországon a cégek még kivárnak ugyan, de az egyértelműnek tűnik, hogy a kormány 10 százalékos rezsicsökkentése nem több minden szakmai alapot nélkülöző politikai kampányfogásnál. Ettől még örülhetünk neki, bár könnyen lehet, hogy az akció árát a nehéz helyzetben lévő hazai vállalkozások és a lakosság fizeti majd meg.

„Aki eddig sokat keresett, az most nem keres” – így válaszolt Orbán Viktor a TV2 karácsonyi interjújában arra a kérdésre, hogy miből finanszírozzák majd a január 1-jével életbe lépő, az áram-, gáz- és távhőszámláinkban februártól megjelenő 10 százalékos rezsicsökkentést.

A miniszterelnök tömör válasza akár mottója is lehetne a kormányzati lépést propagáló kommunikációs offenzívának, amely a döntés pozitívumainak hangoztatásán túl a többnyire külföldi tulajdonban lévő szolgáltatókat is igyekezett negatív fényben feltüntetni. Az üzenet lényege az volt, hogy a magyar lakosságot érintő súlyos rezsiterhek annak köszönhetők, hogy a szektor 1995-ös privatizációja idején szerephez jutott külföldi cégek az évek során ex­traprofitra (évi 20 százalék) tettek szert, és energiaszámláink ennek következtében nőttek meg irreálisan, az európai átlagot is meghaladóan.

Annyi bizonyosan igaz, hogy a magyar családok költségvetését leginkább a rezsi terheli meg. A KSH egy főre vetített adatai szerint közüzemi számlákra többet költünk, mint élelmiszerre, és bár a statisztikák szerint ez az összeg átlagosan mintegy 20 százaléka a nettó átlagjövedelemnek, a gyakorlatban sok kisjövedelmű családnál a bevételek 50 százalékát is meghaladja a rezsiköltség. (Beszédes adat, hogy mintegy egymillió háztartásnak vannak közüzemi tartozásai.) Ennél is aggasztóbb, hogy – amint a kormányzati kommunikáció is hangsúlyozza – 2000 és 2010 között az áram esetében több mint két és félszeresére, a gáz esetében több mint háromszorosára emelkedtek ezek a költségek, és a távhőre kifizetett összegek is megkétszereződtek. Ezen kívül drasztikusan nőtt a víz- és csatornadíj is – nem véletlen, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője belengette, hogy ezen a téren is várható a díjak visszavágása. (Mint ahogy arról a Hetek korábban írt: a mostani rezsicsökkentés is csak a kezdet volt, folytatása következik – bár azt nem tudni, hogy milyen forrásból fogják ezt finanszírozni.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!