hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törvénytelenség gyanúja a Kubatov-videón
Mindenkinek van  egy listája

2012. 12. 20.
„A kettő darab kis vonal azt jelenti, hogy az illető nem a barátunk, vagy legalábbis most még nem” – mondja egy stábgyűlés instruktora azon a hét elején nyilvánosságra került szigorúan titkos oktatófilmen, amely újabb bizonyítékát adta a sokat tagadott Kubatov-listák létezésének. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint egy-két égbekiáltó jogsértést leszámítva, a videón látható módszerek valamennyi modern párt kampánystratégiájának részét képezik.

A szigorúan csak belső használatra szánt anyag 2009-ben készült a pécsi időközi polgármester-választáson, ahol a Fidesz jelöltje, Páva Zsolt nyert az akkor még MSZP-s Szili Katalinnal szemben. A legnagyobb kormányzópárt hálószobatitkát egy korábbi, azóta Orbánékból kiábrándult aktivista tette hozzáférhetővé az interneten, mondván: „Hiszek abban, hogy talán lesz pár ember, aki pont e videó hatására kedvet kap ahhoz, hogy világba kürtölje a saját disznóóljában megtapasztalt disznóságokat.”

A Fidesz a 2002-es bukás után a mozgósítás új lehetőségeit kezdte el keresni, melyben kulcsszerep jutott a baráti és ellenséges választókról vezetett adatbázisoknak. 2004-ben már olyan technikákkal tudott gyarapodni a regiszter, mint a nemzeti petíció (1,2 millióan írták alá) és a kettős állampolgárságról tartott népszavazás. A 2006-os kampányban ezekre épült az a kettős szisztéma, amelyben egy nyilvános és egy titkos kampányközpontot is üzemeltetett a Fidesz. Bár a siker elmaradt – sőt: a szocialisták egy gyulai kampányirodában megtalálták a fővárosra és az ország minden megyéjére kiterjedő lista egy részét (8300 névvel) –, Kubatov Gábor országos pártigazgatóvá avanzsált. A következő „bukta” egy 2010-ben nyilvánosságra került hangfelvétel volt, melyen a pártigazgató úgy nyilatkozik, hogy még azt is tudják, „kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták”. Erről az érintett később csak annyit mondott Kálmán Olgának az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy „lendületes beszéd és költői túlzás” volt így fogalmazni, amúgy pedig „rendben van az adatbáziskezelésük”.

Hát, most kiderült, hogy mégsem teljesen. A baj mértékét a – lapzártánkkor még fennálló – beszédes hallgatás jelzi. Addig is, amíg kitalálják, mit reagálnak, az MSZP, az LMP és az Együtt 2014 az adatvédelmi hatósághoz fordult, illetve személyes adattal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést is tettek az ügyben. Valamennyiüknek ugyanaz a kifogása: a videó szerint a Fidesz a választók neve és címe mellett azt is nyilvántartja, ha az illető „nem a barátjuk”, továbbá az adatkezeléshez hozzá nem járuló barátok és családtagok egyéb, védendő személyes adatait, beleértve az otthontartózkodás tényét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!