hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ön fideszes polgármester?

2012. 12. 28.
Egy túlerőben lévő társaság egyik tagja úgy megütötte Drávapiski polgármesterét, hogy kimozdultak a fogai. Az átlagosan induló történet akkor vált közérdekűvé, amikor az intézkedő rendőr a körülmények tisztázása közben a sértett pártállását kezdte firtatni.A rendőrség vizsgálatot indított, de úgy tűnik, nem látja problematikusnak a történteket.

Mali Zoltán, Drávapiski független polgármestere az utóbbi években az ormánsági uzsorásokkal szembeni harca révén került be a hírekbe. A küzdőképességéről ismert férfi a hétvégén, akaratán kívül, egy újabb botrányos eset főszereplőjévé vált. Mali a szerényen jövedelmező polgármesterség mellett egy mini üzletközpontot – kisbolt plusz kocsma plusz lottózó – üzemeltet a szinte teljes egészében romák lakta Alsószentmártonban. Szombaton sűrű napjuk volt: egy helyi társaság négy ízben is botrányt rendezett az italboltban a délután folyamán, és hiába küldték ki őket, újra visszatértek. Negyedszerre hatan jöttek: V. Péter, az alsószentmártoni polgármester, V. felnőtt fia és veje, továbbá három jó fizikumú társuk. Mali elmondása szerint kizavarták a kocsmában tartózkodó tucatnyi vendéget, majd amikor magukra maradtak Mali Zoltánnal, Mali feleségével, valamint két alkalmazottjukkal, V. Péter veje ököllel kétszer arcon vágta Mali Zoltánt, akinek emiatt kimozdult helyéből a fogsora. A történteket a helyiségben felszerelt biztonsági kamera rögzítette.
A sértett kihívta a rendőröket, akik elkezdték az intézkedést. (Az elkövetők akkor már természetesen hetedhét határon túl voltak.) Az intézkedés közben az egyik rendőrt telefonon hívta a felettese, és arra utasította, hogy kérdezze meg Mali Zoltánt a pártállásáról: „A rendőr egyszer csak azt mondta: a felettese van a vonalban, aki azt kérdezi, fideszes vagy független polgármester vagyok. Én visszakérdeztem: miért fontos ez ebben az ügyben? A rendőr azt felelte, őt a főnöke utasította, hogy kérdezzen rá”, elevenítette fel a különös párbeszédet a Heteknek Mali, és azt is elmondta, nemcsak a verést, de ezt a beszélgetést is megőrizte a kamera. A polgármester hozzátette, az esetnek tanúi is voltak, akik „kikerekedett szemekkel” néztek. A Hetek meg­kereste az egyik tanút, aki megerősítette a polgármester által elmondottakat.
Mali Zoltán feljelentést tett az ügyben. A jegyzőkönyvben a testi sértésen és az üzlet kamerarendszerének és kirakatainak tönkretételén túl azt is rögzítették, hogy Mali sérelmezi a pártállását firtató rendőri kérdéseket. „A rendőri intézkedés során kérdés volt irányomban, hogy fideszes polgármester vagyok vagy sem. Ezzel kapcsolatban kérnék írásban választ és felvilágosítást, hogy mennyire befolyásolja a sérelmemre elkövetett bűncselekmény nyomozását, hogy milyen beállítottságú polgármester vagyok.”
A Hetek megkereste az ügyben eljáró siklósi rendőrkapitányságot, ahol közölték: senki nem nyilatkozhat, forduljunk a megyei kapitánysághoz. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre írásban tájékoztatott: „A körülmények tisztázására parancsnoki vizsgálat indult. A rendőri intézkedésben a helyszínen végzett elsődleges adatgyűjtés során az intézkedő rendőr mindössze azon lényeges körülményt tisztázta a sértettel, hogy az ellene elkövetett bűncselekmény a társadalmi tisztségével, közmegbízatásával összefüggésben történt-e vagy sem. Mindezen körülményt azért fontos és lényeges tisztázni, mert alapvetően befolyásolja a cselekmény jogi megítélését és büntetőjogi minősítését.
Biztosítjuk, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás teljes egészében megfelel a rendőrségről szóló törvényben foglaltaknak, miszerint »a rendőrség a feladatának ellátása során pártbefolyástól mentesen jár el«.”
Kerestük V. Pétert is, ám a polgármester elérhetetlennek bizonyult. Az eset megértéséhez ugyanakkor hozzásegíthet az a nem mellékes információ, hogy a nyomozást végző Siklósi Rendőrkapitányság vezetői jól ismerik V. Pétert, fiát és vejét. Továbbá annak a ténynek is lehet jelentősége, hogy V. Péter a Fidesz színeiben lett Alsószentmárton polgármestere.
Megverésének okait firtató kérdésünkre Mali azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy V.-ék „elkezdték a következő választási kampányt”. Mivel ismerték Malit mint Drávapiski polgármesterét, azt gondolhatták, hogy az alsószentmártoni üzletnyitás csak az első, az alapozó lépés, a következő a polgármesteri szék elhódítása lehet. „Pedig erre egy pillanatig sem gondoltam” – tette hozzá Mali Zoltán, aki az elmozdult fogsor helyreállítására egymillió-nyolcszáz­ezer forintos ajánlatot kapott egy közeli klinikán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!