hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gárdaügy: Kezelhették volna a pincéreket
Interjú Magyar György ügyvéddel

2012. 09. 14.
A rendőrség a közlekedés akadályozásával indokolva megtiltotta a budapesti gárdarendezvényt, a bíróság azonban felülbírálta a döntést, és engedélyezte a felvonulást. Vajon miért nem azzal az indokkal tiltott a rendőrség, hogy egy jogerősen betiltott szervezetről van szó?

- A rendőrség tiltó határozata igen izzadságszagú, már ami a közlekedés akadályozására történő hivatkozást illeti. A gyülekezés ugyanis előzetesen akkor tiltható meg, ha a rendezvény megtartása súlyosan veszélyeztetné a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Ugyanakkor pusztán az a körülmény, hogy egy feloszlatott társadalmi szervezet megjelenésére is számítanak a szervezők, nem ok a gyülekezési jog korlátozására, tehát erre hivatkozással nem tilthatták volna meg a gyülekezést.

Mi a véleménye a bíróság döntéséről, amely a rendezvénynek a forgalomra gyakorolt hatását vizsgálva engedélyezte a gárdagyűlést? A bíróság csak „hozott anyagból" dolgozhat?

- A döntés megalapozott: a bíróság a jogszabályok alapján dönt, a gyülekezési törvény alapján pedig nem volt törvényes lehetőség a rendezvény tiltására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!