hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Handó Tünde: Az ítéletnél többet adunk
Interjú az Országos Bírósági Hivatal elnökével

2012. 05. 17.
A szakma elismeri, az ellenzék politikai kötődéssel vádolja. Ezért is szeretné még átláthatóbbá tenni működését, és a szervezetrendszer modernizálásával mind az átlagpolgárt, mind pedig a mindenkori kormányzatot  meggyőzni a bíróságok - anyagilag is mérhető - társadalmi hasznosságáról.

Milyen nyomós indoka volt annak a szervezeti átalakításnak, melynek eredményeként Ön - a szakmai irányítástól hangsúlyosan elkülönítve - igazgatási vezetője lett a bíróságoknak?

- A korábbi igazgatási modellben az ítélkezési tevékenység szakmai irányítása gyakorlatilag gazdátlanná vált, mivel a Legfelsőbb Bíróság elnökének az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökeként, kvázi menedzserként kellett irányítania több szervezeti egységet, több ezer munkavállalót. A legfelső bírói fórumnak azonban világítótoronyként kell működnie egy nemzet életében. A szakmai és a szervezeti funkciók szétválasztásával lehetővé vált, hogy én, mint a hivatal vezetője, biztosítsam a világítótoronyhoz a folyamatos áramszolgáltatást, a kellő létszámú őrszemélyzetet, az állagmegőrzést; az ítélkezés színvonala, illetve a jogegység felett pedig szakmai vezető őrködjön.

Amikor még a Munkaügyi Bíróságot vezette, előfordult-e bármikor is, hogy a férje miatt politikai befolyásoltságot kiáltott valaki?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!