hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyula lett Viktorból
A választási törvényt buherálják

2012. 05. 24.
Két, bevezetése esetén a 2014-es választások kimenetelére komoly hatást gyakorló intézkedésről vitáznak a Fidesz vezérkarában. Több fideszes vezető a választáson való voksolás előfeltételéül szabná az előzetes regisztrációt. Emellett Orbán Viktor megszüntetné a pártok állami támogatását.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint a Fidesz támogatói köre már csak 1,3 millió embert jelent, míg az az MSZP őrzi az egymilliós táborát. Az Ipsos elemzése azt vélelmezi, hogy a Fidesz már elérte a támogatói erózió alját, ennél lejjebb talán nem megy, ekkora lehet a Fidesz mindenre elszánt törzsbázisa. A csökkenés miatt májusban a biztos pártválasztók között a Fidesz és az MSZP közötti különbség tíz százalék alá esett. A gigantikus létszámú bizonytalanok miatt minden szakértő óvatosságra int az eredményekből való egyszerű következtetések levonásával kapcsolatban, különösen azért, mert bár 1,4 millióan fordultak el a Fidesztől, az ellenzéki pártok nem tudták jelentősen gyarapítani a támogatóik számát. Ráadásul a legelutasítottabb párt továbbra is az MSZP, nekik a legnehezebb a törzsbázishoz „újakat" szerezni.

Ha a 2014-es választáson ez az arány maradna, akkor az új választási törvény esetében a Fidesz újra simán és jelentős többséggel rendelkezne az új összetételű parlamentben. Az új választási törvény ugyanis továbbra is a győztest jutalmazza, egyes szakértői vélemények szerint még jobban, mint a 2010-ig érvényben levő szabályozás.

A választási hajlandóságon azonban minden esetben az utolsó hónapok heves hangvételű kampányai szoktak változtatni. A Fidesz vezérkarából kiszivárgó hírek szerint az elmúlt 20 év gyakorlatán éppen a most forgó témák változtatnának. Egyrészt Orbán Viktor ötlete, miszerint a gazdasági válságra való tekintettel szüntessék meg a pártok - évi 3 milliárd forintos - állami támogatását, az ellenzéki pártok kampánybüdzséjére mérne csapást. Igaz, a téma eddigi felelőse, Lázár János frakcióvezető, leendő miniszterelnökségi államtitkár ezzel nyilvánosan nem értett egyet. Lázár nem is tehetne nagyon mást, mert tavaly még arról beszélt, hogy szerinte emelni kellene a pártok támogatását, mert irreálisan alacsony pénzből működtetik a politikai elitet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!