hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Főnök a darálóban
Kapus lesz a Fidesz „Zuschlagja”?

2012. 05. 18.
Botrányai nyomán már a párt vidékre látogató vezetitl is elszigetelik Kiskunfélegyháza fideszes polgármesterét. A parla­menti mandátummal is bíró Kapus Krisztián tevékenysége kapcsán több nyomozás is indult – még az is megtörténhet, hogy lesz a Fidesz „Zuschlagja”.

„A város pénzét lapáttal / az ablakon kihányod / a világot kis skodáddal / maszekban bejárod / Levered az idegsebészt / mint vak a poharat / gazdasági igazgató / na ki az neked, mit ugat?” – a helyi hangulatot jól illusztrálja a fenti versrészlet, amelyet az ismeretlen „népi költő” a hivatali dolgozók és az önkormányzati képviselők elektronikus postaládájába juttatott el a napokban. A kilencstrófás mű – amely rövid időn belül ismertté vált a nagymúltú alföldi városban – azokra a botrányokra utal, amelyekkel Kapus Krisztián polgármester vétette magát észre gyakorlatilag megválasztásától kezdve. A megbízható és aktív katolikus hírében álló, a politikába a helyi katolikus gimnázium és szakiskola igazgatói székéből érkező ifjú reménység sokakat megdöbbentett, amikor megválasztása után, 2010 decemberében fizikai konliktusba került egy köztiszteletben álló idegsebésszel. Az ügy előzménye az volt, hogy Kapust elhagyta a felesége, és a doktorral költözött össze.
Az újdonsült polgármester nagy elánnal vetette magát a munkába, az elmúlt másfél évben azonban többnyire csak botrányaival vétette magát észre a politika világában, ezekkel kapcsolatban több nyomozás is zajlik. Kapus Krisztián írta alá azt a titkos szerződést, amely alapján a helyi vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója három hónapon keresztül pluszgázsit vehetett fel a nehéz anyagi helyzetben lévő város költségvetésének terhére – miközben az önkormányzati cégtől is megkapta a járandóságát ugyanarra a feladatra.
A Központi Nyomozó Főügyészség az iránt is nagy érdeklődést tanúsít, hogy hová lettek a polgármesteri hivatal autójának Kapus megválasztását követő egy esztendőre vonatkozó menetlevelei. Ezek ugyanis szigorú számadású dokumentumok, amelyek eltűnése miatt a városi jegyző tett feljelentést. Az ügyészségi nyomozók a polgármesteri hivatalban, ezen belül Kapus irodájában is házkutatást tartottak a múlt héten. Információink szerint az ügy többről szól, mint a menetlevelek eltűnése. A héten az atv.hu hozta nyilvánosságra azokat a fotókat, amelyek bizonyítják, hogy Kapus Krisztián jogtalanul használta a hivatali Skoda Octaviát: rendszeresen azzal utazott a Parlamentbe. Márpedig a hivatali autót az országgyűlési munkájával összefüggésben nem használhatná – ezt a jogszabályok világosan és szigorúan meghatározzák. Jogászok véleménye szerint az ügyben bűncselekmények gyanúja is felmerülhet. Amennyiben a menetleveleken a Parlament szerepel úticélként, akkor „csak” hűtlen kezelésről lehet szó. (Az 1,5 milliós fizetést „húzó” Kapus 413 ezer forintot választókerületi pótlékként kap, ami többek között az országgyűlési munkájával kapcsolatos útiköltségeit hivatott fedezni). Ha viszont a Parlament nem szerepel a menetlevelekben, úgy a csalás esete áll fenn.
Április hónap tekintetében – a fotók ebben a hónapban készültek – már biztos, hogy Kapus nemcsak jogszerűtlenül használta a hivatali autót, hanem csalt is: a városi jegyző hivatalos írásbeli tájékoztatása szerint a Parlamentet egyetlen esetben sem tüntették fel úticélként a múlt havi menetlevelekben. A legfrissebb ügy a polgármesteri hivatal vagyonvédelmi feladatainak ellátásával kapcsolatos. A városvezetés tavaly december 1-jével kötött szerződést erre a feladatra a Bácskomplex S.R. Kft.-vel. A megbízási szerződés éves díja 6,2 millió forint plusz áfa volt. A beszerzési eljárás keretében kiírt tendert három cégnek küldték el, mégpedig – az elektronikus tértivevény szerint – 2011. november 28-án 14 óra 18 perckor. Meglehetősen érdekes, hogy a cégek által küldött ajánlatok dátuma viszont november 18-a (két esetben), illetve november 22-e volt – vagyis az érintettek hat, illetve tíz nappal korábban komplett ajánlatot tudtak írni az elvileg még nem is ismert kiírásra. A cégek tehát vagy rendelkeztek a jövőbe látás képességével, vagy a nyomozóknak ezúttal is lesz mit vizsgálniuk. A tendert egyébként a jegyző írta ki, de a szerződést már Kapus Krisztián polgármester kötötte meg a nyertes Bácskomplex S.R. Kft.-vel, ahogy az ajánlatok is az ő nevére szólnak.
Az érdekességek sora azonban ezzel még nem ért véget. A három vállalkozás adatai személyi és címbeli átfedéseket mutatnak, vagyis egy érdekeltségi körhöz, a feljelentés szerint egy családhoz tartoznak. Ugyanakkor a „nyertes” Bácskomplex S.R. Kft. nevében nem a cégek tulajdonosai, hanem bizonyos Fődi Róbert járt el. Őt helyben mint a polgármester barátját és jobbkezét ismerik. A barátság meglehetősen mély lehet, ugyanis Fődi nyár elején bíróság elé fog állni a polgármester és az idegsebész említett afférja kapcsán. A testi sértésből nem lett ugyan büntetőügy, a zaklatásból viszont igen: Kapus telefonjáról ugyanis két hónap alatt 104 alkalommal hívták fel a doktort a legkülönfélébb időpontokban, de a vonal túlsó végén senki nem szólalt meg (ezt az orvos mondta el lapunknak, kérve hogy a nevét ne írjuk le). A rendőrség előtt Fődi magára vállalta a zaklatást, annak ellenére, hogy az ügyet ismerők szerint szinte kizárt, hogy ő lett volna az elkövető (a telefont a polgármester használta, és előfordult, hogy a „néma” telefonhívás után fél perccel már a volt feleséget hívta ugyanarról a számról maga Kapus).
Fődi neve egy másik ügyben is előkerült: övé az a felszámolás alatt álló cég (Med-Group Kft.), amely egy időben a városi parkolókat üzemeltette – ám anyagi kötelezettségeit nem teljesítette, és a mai napig mintegy 2 millió forinttal tartozik a városnak. Úgy tudjuk, hogy Kapus Krisztián a Fideszen belül is sokak rosszallását kiváltotta. Jellemző, hogy a városba vagy a környékre látogató pártvezetőket „elszigetelik” tőle, és már egyértelmű, hogy az újrarajzolt választókerületben 2014-ben narancssárga színekben nem ő, hanem Lezsák Sándor fog indulni a parlamenti mandátumért. Év elején már a félegyházi Fidesz-frakció is lemondásra szólította fel, kilátásba helyezve, hogy amennyiben ezt nem teszi meg, előjönnek a tallonba helyezett „kínos ügyekkel”. Talán nem véletlen, hogy a cikk elején idezett vers befejező versszaka így szól: „Rá fogsz jönni te magad / Elsöpör a népharag. / Mert tönkretettél mindent mára, / Üljél gyorsan a lapátra.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!