hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kerülőút
Ernyőszervezetbe tömörülnének az elutasított kisegyházak

2012. 04. 20.
Tizenegy, egyházi státuszát elvesztett felekezet számára jelenthet egyfajta ernyőszervezetet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség - erről az egyház közgyűlése a hétvégén dönthet.

Az új egyházügyi törvény nyomán számos keresztény gyülekezet is elveszítette egyházi státuszát. Úgy tudjuk, az érintettek több egyházat is megkerestek azzal az ötlettel, hogy szervezetileg betagozódnának hozzájuk. Végül a Magyar Pünkösdi Egyháznál (MPE) találtak nyitott kapukra. Itt egy új - hatodik - egyházkerületet hoztak létre a csatlakozni kívánók számára. A jelentkezők felvétele nem automatikus, információink szerint több közösség is fennakadt az egyház „szűrőjén". Úgy tudjuk, köztük volt az Iványi Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség, amelynek kiterjedt intézményrendszerét nem tudták fogadni a pünkösdiek. Eleshet a lehetőségtől a Budapesti Autonóm Gyülekezet is, mégpedig - értesüléseink szerint - politikai tevékenysége és a pünkösdi-karizmatikus Hit Gyülekezete irányába folyamatosan tanúsított ellenséges magatartása miatt.

Az MPE hétvégi közgyűlésén így 11 közösség - többek között az Agapé Gyülekezet, a Mahanaim Gyülekezet, a Golgota Gyülekezet - nyerhet felvételt. Ami az aktus jogi vonatkozásait illeti, az új tagokat belső egyházi jogi személlyé nyilvánítják, ami azt eredményezi, hogy nevük megtartása mellett élvezhetik a származtatott egyházi jogosítványokat.

„Köszönettel vesszük a Magyar Pünkösdi Egyház által biztosított lehetőséget, ugyanakkor úgy tekintjük, hogy ez csak egy átmeneti állapot lesz, hiszen nem mondunk le arról, hogy saját jogon is visszaszerezzük a tőlünk méltánytalanul elvett egyházi státuszt. Ehhez már beadtuk a népi kezdeményezésre vonatkozó kérelmünket az Országos Választási Bizottsághoz, amit ugyan elutasítottak, de mi fellebbezünk" - nyilatkozta lapunknak dr. Kováts György, a TEKK Mahanaim Gyülekezet vezetője. Mint hangsúlyozta: a magánszemélyeiknek biztosított helyi gyülekezeti (belső egyházi jogi) státusz mellett egyesületként teljes aktivitással tovább kívánnak működni. „Erre a sajátos megoldásra azért van szükség, hogy kiterjedt gyermekmissziós szolgálatunkat fenn tudjuk tartani" - mondta a lelkész, aki úgy tudja, hogy a többi, az MPE által felkínált segítséggel élő egyház is ezt a jogi konstrukciót alkalmazza majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!