hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik és hogyan buktatnak magyar miniszterelnököt?
Hajsza

2011. 12. 22.
Az elmúlt napokban befektetési bankárokkal, a Gyurcsány- és Bajnai-kormány tagjaival, prominens szocialista politikusokkal beszélgettünk arról, hogy a 2008-as IMF-hitelfelvétel, illetve a jelenlegi gazdasági és politikai helyzet között mi a hasonlóság. Egy ilyen hitelhez milyen „nagyállami", azaz német, francia vagy brit, netán olasz politikai segítség kell, azaz mi múlik vagy múlhat Angela Merkelen vagy Nicolas Sarkozyn, esetleg José Manuel Barrosón. Annak is utána próbáltunk járni, hogy van-e igazságtartalma annak a Róna Péter oxfordi közgazdász által hangoztatott állításnak, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki lemondásában (vagy annak kikénysze­rítésé­ben) külföldi politikusok is aktívan közrejátszottak. Ez azért is érdekes, mert a magyar politika egyik kulcskérdése, hogy Orbán Viktornak távoznia kell-e kormánya éléről az IMF-EU-hitel folyósításáért cserébe. S valóban Varga Mihály lehet-e az új Bajnai Gordon?

2008-ban egyértelműen spekulációs támadás érte a magyar forintot és állampapírpiacot, ezért kellett sürgősen nemzetközi segítség Magyarországnak. Befektetési bankárok a helyzetet egy hasonlattal igyekezték érthetővé tenni, miszerint a spekulációra játszó befektetői csoportok olyanok, mint az oroszlánok a szavannán, elsősorban a beteg, ezért lassabb állatokat próbálják először elejteni. A világválság idején a térségben Magyarország gazdasági állapota volt az egyik leggyengébb, mert a 2006-os kiköltekezés után még nem sikerült teljesen konszolidálni a költségvetést; magas volt az államháztartás hiánya, az állam működtetéséhez folyamatosan hitelre volt szükség, de a válság miatt tudható volt, hogy gazdasági visszaesés következik, ami az állam bevételeinek csökkenését jelenti, tehát még inkább megemelkedik a hitelszükség. Az ország jóval többet importált, mint exportált, magas fogyasztási rátával, azaz masszív külkereskedelmi deficittel rendelkezett, és a magánszektor eladósodása is kimagasló volt. Mindezt tetézte - és ez a forintválság napjaiban derült ki -, hogy a jegybank devizatartaléka is alacsony volt. A világválság pánikhangulatában hirtelen elfogyott a szabad forrás a világpiacon, a bizalmatlanság miatt senki senkinek nem adott kölcsön, ezért drasztikusan csökkentek a befektetések: nem volt kereslet a magyar állampapírokra, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a kamathozam-emelésekkel igyekezett vonzóbbá tenni a magyar papírokat, de így is alig akadt „vevő" Magyarországra. Emellett az úgynevezett másodlagos állampapírpiac is - szaknyelven szólva - megszűnt, azaz nem volt kereskedés ezekkel a papírokkal, kiszáradt a piac.

Esetünkben az oroszlánokat úgynevezett (leginkább londoni székhelyű) „hedge fundok" jelentik. Ezek olyan befektetési alapokat (és brókereket) takarnak, amelyek többek között kockázatos, de magas hozammal kecsegtető üzletekre játszanak, például arra, hogy egy-egy ország valutáját vagy részvény- és értékpapírpiacát „bedöntsék", és az árfolyamok esésén nyerjenek (shortolás).

A támadás nagyságrendjére jellemző, hogy az MNB elemzése szerint akkor egy hónap alatt - és erre soha a magyar történelemben nem volt példa - 1300 milliárd forintot vontak ki külföldiek Magyarországról, 750 milliárdot a forinteszközökből, 570 milliárdot az állampapírpiacról, 80 milliárdot a „blue chip" részvényekből. Csak 2008. október végére sikerült a folyamatot „megfogni", de ha ez nem sikerül, akkor ennek az összegnek a többszöröse hagyta volna el az országot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!