hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mars az állami neveldébe!
Parlament előtt a köznevelési törvény

2011. 11. 17.
A MSZP–SZDSZ-kormányzás mélypontján sem fordult elő, hogy Pokorni Zoltánhoz és Hoffmann Rózsához hasonlóan a nyilvánosság előtt „alázzák” egymást kormánypárti politikusok. Fideszes forrásaink szerint ehhez többek között az is kellett, hogy az elmúlt hónapokban többször is hazugságon kapják Hoffmann Rózsát, aki kereszténydemokrata politikusként azért lett oktatási államtitkár, mert oktatási filozófiája közelebb állt Orbán Viktoréhoz, mint Pokornié.

Egy kormánypárti oktatáspolitikus lapunknak kifejtette: a jelenleg zajló purparlé ideológiai alapon Orbán vs. Pokorni meccsként is értelmezhető, amit tovább bonyolít, hogy Hoffmann támadhatóan és alacsony intellektuális szinten valósítja meg azt, amit a miniszterelnök megrendelt tőle. Ugyanis - legalábbis forrásaink szerint - Orbán Viktor fixa ideája az iskolák államosítása, az, hogy szerinte túl sok a gimnázium, illetve, hogy több kétkezi munkás kellene a „köldöknéző" szakos diplomások helyett. Emellett állítólag az iskolaigazgatók kormányzati kinevezése is (az új közoktatási törvény szerint ez felkerül ugyanis a politikai szintre, alapítványi és egyházi iskoláknál pedig az egyetértési jog is szóba került) a miniszterelnöktől eredeztethető, abból a logikából, hogy a kormány csak ebben az esetben tud minőségi elvárásokat közvetíteni az iskolák felé.

Hazugságok tengere

Az államosítást kezdetben ellenző Pokorni Zoltán sokkal puhább álláspontot képvisel ezekben az ügyekben Orbán Viktornál, ezt a pártszövetségen belül többen a liberálisabb jelzővel illették. A forrásaink azonban emlékeztettek arra, hogy az egész napos iskola ugyancsak szívügye Pokorninak, annyi különbséggel, hogy a Fidesz alelnöke nem tenné ezt kötelezővé, hanem ösztönzőkkel érné el ezt a „hatást". Például bizonyos támogatások akkor járnának, ha a gyermekek „kellő iskoláztatását" a szülők elősegítenék, a pedagógusoknak és iskolafenntartóknak pedig előnye származna az új módszer szorgalmazásából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!