hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lassítják a bankok a végtörlesztést
Csodavárás és kivárás

2011. 11. 10.
Még másfél hónap áll rendelkezésre a rögzített árfolyamon való devizahitel-végtörlesztések bejelentésére. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy optimista számítások szerint is csak az érintettek szűk harmada szabadulhat meg végleg nyomasztó terhétől.

A végtörlesztési törvény gyors megszületését számos „utánkezelés" kísérte eddig. A parlament alig egy hét elteltével máris módosított a végtörlesztéssel összefüggő adószabályozáson, és lehetővé tette, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek végtörlesztése esetén járjon adó- és illeték-mentesség, hanem a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is. Október

elején még a devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is kiterjesztették a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségét. Legutóbb pedig 253 igen szavazattal, 7 tartózkodással és egyetlen ellenszavazat nélkül elfogadta a parlament, hogy a lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezőkre is érvényes legyen a törvény.

Az elmúlt napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Szász Károly nyilatkozott a végtörlesztési kampány eddigi eredményeiről: a devizaalapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével október 23-áig összesen 23 046 ügyfél élt, és az aktuális árfolyamon (az adott banknál éppen érvényes, törlesztéskori árfolyamon) ez összesen 133,8 milliárd forint hitelállományt érintett, ami a bankrendszer számára 33,4 milliárd forint veszteséget okozott. Az elnök még hozzátette: a PSZÁF adatai alapján az első három hét alatt - az eddigieken felül - még 43 067-en igényelték a végtörlesztést az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forintnyi hitelre, és ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!