hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kozmetikázott adatok

2011. 11. 17.
Kizárólag jogi garanciák biztosítják a népszámlálási adatok anonimitásának megőrzését, így azok beazonosítása technikai értelemben bármikor lehetséges. Várhatóan rengeteg hiba és hamis adat felhalmozódott a héten lezárult összeírás során, a szakma szerint ennek ellenére is még mindig a népszámlálás nyújtja a legteljesebb és legreálisabb képet a társadalomról.

A hazai népszámlálás véglegesen kedden zárult le, és a KSH népszámlálási sajtószóvivőjétől, Virágh Esztertől úgy tudjuk: a 4,5 millió hazai lakcím 100 százalékáról rendelkezik az állam adatokkal. Az adatszolgáltatási hajlandóságot nyilván befolyásolta a szabálysértési bírságolás veszélye is, így a válaszadástól berzenkedők egyetlen menekülési útvonala a hamis adatszolgáltatás maradt, mivel hivatalosan nem ellenőrizhető a válaszok valóságtartalma. Az eddigi tapasztalatok alapján a válaszmegtagadók többsége végül beadta a derekát: a 2001-es népszámlálás során több száz „renitensből" csak 10 jutott el a bírságig.

„Jelenleg a válaszmegtagadók száma 1200 körül van, többségük elvi okokból nem adta ki az adatait, vagy fél az esetleges ingatlanadó miatt. Ezek a félelmek alaptalanok: az adatvédelmi ombudsman kontrollja mellett zajlik az adatok feldolgozása, melynek során a címjegyzéket végleg szétválasztjuk a személyi és lakáskérdőívektől. A településekre vonatkozóan kerülnek majd nyilvánosságra összesített statisztikák, az anonimitás garantált" - mondja Virágh Eszter. Lapunk úgy értesült, hogy a kérdőívek felülvizsgálóinak a KSH egy belső körlevelet küldött szét azzal az utasítással, hogy kozmetikázzák ki a rendszerből a válaszmegtagadó vagy a fellelhetetlen lakókat, és „üres lakássá" minősítve őket legalább egy hasból kitöltött lakáskérdőívvel fedjék le az eseteket. Egy kérdezőbiztos szerint, a feketén albérletezőket is beleértve, óriási szám fog kijönni az „üres lakás" kategóriában.

Egy felülvizsgáló kérdésünkre elmondta: nekik az a feladatuk, hogy a kérdezőbiztosoktól kapott kérdőívek használhatóságát ellenőrizzék, és a főbb adatokat számítógépen bevigyék a KSH monitoring rendszerébe. A monitoring a lakcímlistát tartalmazza a hozzá tartozó pontos azonosító kódokkal együtt, míg egy másik gépi nyilvántartásba fognak kerülni a személyi és lakáskérdőíves adatok, a megfelelő azonosító kódokkal együtt. A papír kérdőíveket pedig az adatfeldolgozás végén bezúzzák, várhatóan jövő nyárig bezárólag.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!