hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kolduspénzek
Darázsfészekbe nyúlt a hajléktalanügyi referens

2011. 11. 17.
A hajléktalanokat érintő jogszabály-módosítások nemcsak a rendpárti és a szociális-liberális megközelítés közötti ellentét miatt váltanak ki feszültségeket, hanem azért is, mert a meglévő ellátórendszer egyes szereplőinek anyagi érdeke fűződhet ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet ne változzon - vélekednek egyes, a rendszert belülről ismerő szakértők. Bár a fővárosi hajléktalan- ellátás főszereplői ezt cáfolják, azt senki sem tudja megmondani, hogy pontosan mennyi hajléktalant is kell(ene) ellátni abból a mintegy 10 milliárd forintból, amit az adóforintokból erre fordítanak az ellátó intézmények és szervezetek.

Hiába foglalták el múlt héten pénteken Kocsis Máté 8. kerületi polgármester irodáját a hajléktalanokat védő civil tüntetők, hétfőn a parlamentben átment a szabálysértési törvény általa is szorgalmazott módosítása. Ennek értelmében 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december 1-jétől azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek. Bár a módosítást több fideszes kerületi vezető közösen kezdeményezte, az időközben a frakció hajléktalanügyi referensévé avanzsáló Kocsis Máté nevével összeforró szigorításnak ellenzői is akadnak a Fidesz-KDNP frakciószövetségen belül. Erre utal, hogy Bús Balázs, Óbuda KDNP-s polgármestere - aki korábban is bírálta józsefvárosi kollégáját - és a szintén kereszténydemokrata Michl József tatai polgármester nemmel szavazott; a Fidesz soraiból pedig többen nem nyomtak gombot - közéjük tartozott Jakab István, Kövér László, Kubatov Gábor, illetve L. Simon László.

Kocsis Máté a módosítás kapcsán hangsúlyozta: ha egy város rendet és szigorúbb szabályokat akar a közterületein, akkor előtte meg kell teremtenie a hajléktalanellátás feltételeit. „Vagyis nincs bírság addig, amíg nincs hajléktalanellátó rendszere a településnek" - magyarázta a politikus, aki szerint az elfogadott jogszabály nem szegényellenes, hanem ösztönzi a városokat arra, hogy ha rendet akarnak, tegyenek is érte. A törvény szerinte nem a büntetésekről szól, hanem a megelőzésről.

Mint korábban megírtuk, Józsefvárosban már hetekkel korábban átálltak a „rendpárti" modellre. A kukázás mellett tilos a kerületben koldulni, kéregetni; valamint tilos a közterületet „életvitelszerű lakhatásra használni, és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!