hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy pofon sem csattant
– mondja Kónya Imre

2011. 12. 01.
1990-től ön volt az MDF frakcióvezetője, emellett a Kónya-dolgozat, illetve a Kónya-Pető-vita kapcsán is elmondható, hogy az igazságtétel tekintetében jelentős szerepet vállalt. Visszatekintve a politikai pályájára, mit gondol, érte-e valamilyen negatív hatás emiatt?

- Tény, hogy az akkori ellenzéki propaganda, a véleményformáló értelmiség és a velük rokonszenvező sajtó rendkívül élesen támadott az igazságtétel kapcsán. Úgy állítottak be, mint valami félelmetes figurát, akitől félteni kell a jogállamot és a demokráciát. A népszerűségi listákon ebben az időben csúsztam le az utolsók közé. A megítélésem talán csak a belügyminiszterségem idején javult kis mértékben.

Minek tudható be, hogy a Magyarországon működő három baloldali párt - az MSZP, a Demokratikus Koalíció, illetve a Szociáldemokrata Párt - vezetői is milliárdosok?

- A két utóbbi párt esetében ez kétségtelenül igaz, és baloldali pártokról lévén szó, ez valóban sajátságos helyzet. Az okokat talán ott kell keresni, hogy a korábbi KISZ-vezetők, pártemberek, az állami vállalatok vezetői közül kapcsolati tőkéjüket felhasználva sokan meggazdagodtak az első időszakban. A privatizáció során többnyire ők tudták a zsíros falatokat megszerezni. Egyrészt volt a spontán privatizáció, ami teljes mértékben ellenőrizetlenül zajlott a szabad választások előtt, amikor pedig már rendezett körülmények között folyt a magánosítás - mert a privatizációs törvényt az elsők között hoztuk meg -, alapvetően két körből jöttek azok, akik részt tudtak venni a privatizációban: egyrészt a külföldiek, Magyarországról pedig olyanok, akik képesek voltak bankkölcsönhöz jutni. Ez utóbbihoz pedig kapcsolatrendszer kellett, amivel elsősorban a pártállami káderek rendelkeztek. Az MDF-kormány és a parlamenti többség csak annyit tehetett, hogy meghozta a megfelelő privatizációs törvényt, de arra már nyilvánvalóan nem volt ráhatásunk, hogy ki az, aki élni tud a törvényes lehetőségekkel. Persze megpróbálkoztunk különböző technikákkal, hogy szélesebb rétegeket is bevonjunk a privatizációba, ilyen volt a munkavállalói részvény program, az E-hitel és a kárpótlási jegy, de az alapvető tendenciákon mindez nem változtatott. Még egy dolgot megpróbáltunk: újra pályáztattuk a vállalatvezetőket, de a dolgozók rendszerint a korábbi vezetőket választották újra. Ha pedig a kormány hatáskörébe tartozó vállalatoknál próbálkoztunk vezetőket lecserélni - emlékezzünk csak a Hanglemezgyár igazgatójára vagy más veretes kommunistákra -, az ellenzék interpellált, a sajtó pedig arról cikkezett, hogy üldözzük a szakembereket. Nagyon nagy volt az ellenszél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!