hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Becsődöl-e Magyarország?

2011. 11. 10.
Hazánk is megérkezett az államcsődre leginkább esélyes európai nemzetek sorába, az eurózónán kívüli uniós országok közül pedig biztos dobogósnak számítunk. Legalábbis ezt állítják  rólunk a nem hivatalosan nyilatkozó nemzetközi elemzők. A lapunk által megkérdezett közgazdászok óvatosabban fogalmaznak, de nem vitatják a csődközeli helyzetet.

Az Európai Bizottság lapzártánk után teszi közzé friss gazdasági előrejelzéseit, egyebek mellett hazánkról is. A portfolio.hu brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy az eurózónán kívüli EU-tagok között - a forint gyengülése okán megemelkedett törlesztőrészletek miatt - az egyik legjelentősebb kockázati tényezőnek a magyar devizahitelesek problémái számítanak. Az Európai Bizottság prognózisa után várhatóan a Nemzetközi Valutaalap is véleményt formál rólunk, miután az IMF szakértői szerdán kezdték meg két héten át tartó felülvizsgálatukat Budapesten.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó londoni állampapír-piaci kereskedő beszámolója szerint egyelőre minden befektető Olaszországot figyeli a szeme sarkából, ám a feszült nemzetközi helyzet miatt Magyarországot is „elővették" már, mivel a zónán kívüli uniós országok közül mi reagálunk legérzékenyebben az euróövezeti válságra. Mint mondja, még nincs pánik a magyar állampapírpiacon, de az első komolyabb eladó könnyen okozhat nagy kapkodást. A magyar államcsődkockázatot jelző úgynevezett CDS-felár mindenesetre már a történelmi csúcshoz közelít.

„Ha az euró árfolyama - mondjuk egy esetleges leminősítés nyomán - 315 forint közelébe emelkedne, akkor Magyarország jelentőset lépne előre a csődközelben lévő országok sorában. 2008 végén ugyanis ennél a szintnél kellett az MNB-nek beavatkoznia kamatemeléssel, és IMF-hitelt felvenni" - fejtette ki lapunknak Pogátsa Zoltán arra reagálva, hogy a hazánk leminősítésével kapcsolatos újabb piaci pletykák miatt a héten drámai zuhanást produkált a forint (1 euróért 311 forintot is adtak). A Magyar Tudományos Akadémia közgazdász kutatója szerint a mi problémánk ugyanaz, mint egész Európáé: a nemzetállami költségvetés finanszírozhatatlansága. Ennek oka pedig az, hogy a nagyvállalati szektor által fogva tartott kormányok nem hajlandók beszedni az adókat. Ezek a vállalatok nálunk összességében több kedvezményt kapnak, mint amennyi nyereségadót fizetnek, ráadásul az érdekeik a bérek visszafogását is diktálják. Ha a kormány eredményes gazdaságpolitikát folytatott volna, akkor az IMF-kényszerzubbonytól való függetlenedés Pogátsa szerint is jó ötlet lenne, de a kormány sajnos a nagyon is ortodox adócsökkentés-megszorítás úton indult el, amely csak további megszorításokat eredményezhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!