hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marx, Engels, Matolcsy
Döntsd a tőkét, ne siránkozz!

2011. 10. 06.
Éppen azon a napon, amikor Matolcsy György gazdasági miniszter bemutatta a jövő évi költségvetés fő vonalait, jelentette be Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója, hogy visszavonul. Az esemény jól szimbolizálja, hogy a várakozásokkal szemben a Fidesz-kormányzás alatt sem sikerült a közgazdasági szemléletváltás a magyar gazdaságpolitikában.

A magyar közgazdászelit ideológiai alapvetésének a kérdése legutóbb Gyurcsány Ferenc 2006-ban bejelentett és elindított reformkorszakának idejében került elő. A pártelnök-miniszterelnök ugyanis a konvergenciaterv és az Államreform Bizottság menetrendjének bemutatásakor nem kevesebbet ígért, mint hogy Magyarország több évtizede tartó „húzd meg, ereszd meg" gazdaságpolitikája véget ér, és az országnak a Nyugathoz való csatlakozása befejeződik.

2007-ben már arról szóltak az elemzések, hogy mi okozta a „reformkorszak" kudarcát. Az egyik magyarázat úgy szólt, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció mögött álló közgazdászelit gyakorlatilag az egykori marxista dogmatizmusát ültette át kapitalista dogmatizmussá. Az érvelés szerint a nyolcvanas években a korábban marxista neveltetésű közgazdászok, érezvén a változások szelét, „átképezték" magukat piacbarát szakemberré, de a gondolkozásukban megmaradt Marx kérlelhetetlensége. Így lett mániájuk „a piac jó, az állam rossz" elmélet, amit egyébként mára a kommunista elhajlással nem vádolható angolszász közgazdaságtan is régen meghaladott. (Praktikusan: állami kórház is tud kiválóan működni, valamint magánkórház is képes pocsék színvonalat produkálni.) Magyarországon viszont a Gyurcsány-érában a „dogmatikus kapitalizmusra" épülő reformintézkedések (különösen az egészségügy átalakításának a tervei) az életidegenségük, túlhajtott piacpártiságuk miatt ellenszenvet váltottak ki széles néptömegekből.

Féltudású magyar elit

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!