hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűnözőkre is szüksége lehet a Jobbiknak
Börtöntagozat

2011. 10. 06.
Új epizóddal folytatódott a Hetek által nyáron kirobbantott Magyar Sziget-botrány. A Jobbikkal szövetséges Betyársereg vezetőjének rasszista és antiszemita kijelentései miatt előbb nyomozni kezdett a Terrorelhárítási Központ, majd néhány nappal ezelőtt a Jobbik elnöke bejelentette: pártja szakít a Betyársereggel. Igaz, a bejelentést megelőzte egy pofon, mely Novák Előd alelnök arcán csattant.

Mint beszámoltunk róla, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nevű szélsőjobboldali, Jobbik-közeli szervezet vezetője a „más bőrszínűekkel" szembeni harcról, „etnikai háborúról" és a „mocskos zsidók lelövéséről" beszélt egy nyilvános előadásban a szintén Jobbik-közeli Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett Magyar Szigeten, Verőcén. Az augusztusban lapunk által nyilvánosságra hozott beszéd - miután bejárta a hazai médiát - a hatóságok érdeklődését is felkeltette, és megosztást hozott a Jobbikban is.

A párt szóvivője azt állította, hogy nincs stratégiai szövetség a Betyársereg és a Jobbik között, Toroczkai László, a párt önkormányzati képviselője, egyben a HVIM tiszteletbeli elnöke viszont kijelentette: jól működik a stratégiai szövetség a Jobbik és a Betyársereg, illetve a HVIM között. Hogy kettőjük közül ki hazudott, az végül Vona Gábor pártelnök minapi bejelentéséből derült ki: Vona ugyanis arra szólított fel, hogy a kettős tagsággal rendelkező jobbikosok lépjenek ki a Betyárseregből. Vagyis: a nyáron a Jobbik szóvivője hazudott, amikor tagadta a szövetséget. A kettős tagság megszüntetésére vonatkozó elnöki rendeletet azonban megelőzte egy kellemetlen közjáték: Tyirityán Zsolt egy nyilvános rendezvényen pofon vágta Novák Elődöt. Az eseményre szeptember 25-én került sor, miután eltemették a háborús bűntettel vádolt, ám a jogerős ítélet előtt elhunyt Képíró Sándor egykori csendőr századost.

A temetésen részt vett Novák Előd is, aki a szertartást követő gyűlésen összeszólalkozott szövetségesével. Tyirityán felrótta Nováknak, hogy a Jobbik alelnöke állítólag börtöntölteléknek nevezte őt a háta mögött. Novák szabadkozott, hogy „ez így nem egészen igaz, csak azt sérelmezem, hogy divattá, erénnyé akarják tenni a nemzeti oldalon azt, ha valaki börtönviselt". Novák egyébként Tyirityán lapunk által nyilvánosságra hozott nyári beszédére hivatkozott, melyben a Betyársereg vezetője azt is elmondta, hogy „viszonylag hosszú időt töltött börtönben". Tyirityánt nem győzte meg a magyarázat, és váratlanul pofon vágta Novákot, egy másik Betyársereg-tag pedig egy jobbikos rendezőt ütött meg, akinek elrepedt a bordája. A felrepedt szájjal távozó Novák beszámolója szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem alakult ki tömegverekedés.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!