hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ítélet már megvan
Ügyészség elé került a Balsai-jelentés

2011. 10. 07.
„Vizsgálatom során felmerült, hogy felvetdhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetsége is” – többek között ezt a meglep következtetést is tartalmazza az úgynevezett „Balsai-jelentés”. A Balsai István korábbi Fidesz-politikus, jelenlegi alkotmánybíró által összeállított „szakmai értékelés” a 2006-os szi rendri intézkedések felelseit volt hivatott feltárni. A széles körben vitatott 144 oldalas dokumentum egyes állításainál már csak az meglepbb, hogy szerdán az OrszággyŐlés emberi jogi bizottsága általános vitára alkalmasnak találta azt, és elküldte az ügyészségnek is.

„Kotlott rajta a miniszterelnök úr, majd kikelt a csoda!” – így kommentálta Nyakó István, az MSZP képviselője Balsai István jelentését. A 2011-től alkotmánybíróként dolgozó Balsai ugyanis már több mint fél évvel ezelőtt elkészítette dokumentációját. A 2006-os rendőri fellépések (politikai és szakmai) felelőseinek feltárására irányuló jelentés azonban hosszú hónapokig Orbán Viktor asztalán pihent – egészen szeptember végéig. Nyilvánosságra kerülését követően pedig szakmai és erkölcsi kritikák össztüze zúdult rá.
A „Balsai-jelentést” a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi témákkal foglalkozó bizottsága tárgyalta meg. A kormánypárti és jobbikos többségű bizottság végül szerdán döntött úgy, hogy egy általános vita és egy ügyészségi vizsgálódás szakmai kiindulópontjaként is alkalmasnak tartja az anyagot. Az MSZP politikusai azonban az elmúlt napokban „nekiestek” Balsai jelentésének. A legnagyobb ellenzéki párt álláspontja szerint az értékelés nem arra törekszik, hogy választ adjon a legfontosabb kérdésekre és szakmai dilemmákra. Véleményük szerint a dokumentum politikai prekoncepciót kíván szolgálni, a célja pedig a politikai ellenfelek kiiktatása.
Az ATV-nek nyilatkozó Hack Péter alkotmányjogász szerint a Balsai-jelentés ténylegesen tartalmaz helytálló elemeket, megfelelő tények, vallomások felvonultatása nélkül azonban nem több egy összeesküvés-elméletnél. Mint fogalmazott: „Sokan csodálkozhatunk azon, hogy jogvégzett emberek nevüket adják ehhez a produktumhoz. (…) A jelentés lényegében nem tartalmaz új elemeket a korábbi bizottsági összegzésekhez képest.”
A kritikák ellenére azonban tény, hogy a 2006-os őszi események során történtek súlyos szakmai hibák és visszaélések a rendőri intézkedések során. A politikai igényeken túl az igazságszolgáltatás és a rendőrszakma részéről is többen kifejezték már hiányérzetüket a felelősségre vonások elmaradását illetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!