hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkóstolják-e Bucit?
Leghamarabb öt hónap után szabadulhat Stohl András

2011. 09. 08.
Stohl Andrást jogerős, 10 hónap letöltendő büntetésre ítélte a Budakörnyéki Bíróság a tavaly májusban ittas és drogos állapotban történt, személyi sérülést okozó balesete miatt. Jó magaviselete esetén a színész 5 hónap után feltételesen szabadon bocsátható. Az első fokon még 2 év 4 hónap börtönbüntetésről szóló ítéletet másodfokon azért enyhítette a bíróság, mert nem látta bizonyítottnak azt, hogy Stohl maradandó károsodást okozott volna a baleset károsultjának, K. Pálnak.

A Való Világ egykori műsorvezetőjét a bíróság öt évre eltiltotta a vezetéstől, valamint a perköltség jelentős részét kitevő 600 ezer forint pénzbírság megfizetésére is kötelezte.  „Én csak egy ember vagyok, aki vállalja tettei következményeit. Bocsánatot kérek mindazoktól, akiknek bármiféle sérelmet okoztam" - mondta az ítélethirdetést követően a színész.

Stohl még az elsőfokú ítélet után arra számított, hogy megúszhatja egy felfüggesztett börtönbüntetéssel. „Vezeklésül" prevenciós előadásokat tartott középiskolákban az alkohol és a drog káros hatásairól, melyeket saját példáján igyekezett bemutatni. Noha az előadások hatásfokát többen megkérdőjelezték, Stohl mintegy 20 iskolában beszélt az említett témában. A színész abban bízott, hogy aktivitása és népszerűsége hozzájárul majd az enyhébb másodfokú ítélet meghozatalában. „Iszonyatosan félek, fogalmam sincs, hogyan fogok reagálni egy ilyen hosszú bezártságra. (...) A családom is attól fél, hogy nem azt kapja vissza, aki bement. A börtönben olykor tíz-tizenkét embert is összezárnak egy cellába, és vagy veled teszik, vagy végignézed, ahogy mással tesznek, amit akarnak. Már elkezdtem gyúrni" - válaszolt egy ilyen iskolai beszélgetés során egy diák börtönévekre vonatkozó kérdésére.  (Stohl etikát oktat. Hetek, 2011. május 13. )

A börtönbe vonulás minden ember számára traumával jár: az ember elveszíti függetlenségét, megfosztják személyes tárgyaitól, börtönruhát kap és neve helyett egy számmal azonosítják. Szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a börtön belső világában idegennek számít, igazodnia kell a börtönélet „való világához" - amely teljesen eltér a külvilágtól, a szabad élet rendjétől -, írja egy szakcikkben Veress Dóra pszichiáter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!