hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kisiklott a kormány adó­politikája
Versenyben Dzsibutival

2011. 09. 22.
Az elmúlt hetek kormányzati intézkedéseiből egyértelműen látható, hogy miért kellett őszre jelentős változtatásokat végrehajtani a kormányzati kommunikációban. Találni kellett ugyanis olyan személyeket, akik korábban nem tettek „saját hangon" arra ígéretet, hogy a Fidesz-kabinet nem emel adót.

A nyár során távozott a kormányszóvivői pozícióból a politikailag semleges imázsú Nagy Anna, és a helyére a politológus végzettségű Giró-Szász András, a Századvég Intézet vezére került. Ez idáig kétfejű volt a kormányzati kommunikáció, egyik „feje" a miniszterelnökségen Szijjártó Péter, míg a másik a közigazgatási tárcánál Kovács Zoltán. Szeptembertől úgy tűnik, hogy a súlypont egyértelműen a miniszterelnökség lett, mindkét kormányszóvivő itt állomásozik már (Nagy Anna a közigazgatási tárcához tartozott). Emellett Selmeczi Gabriellát nevezték ki a Fidesz szóvivőjének, és Czomba Sándor munkaügyi államtitkár lett a munkaügyek szóvivője (viccesen szólva elnyerte, hogy saját maga szóvivője legyen).

Az átszervezések ellenére úgy tűnik, hogy az „őszre rendbe rakott" kommunikációs stáb működése még nem zökkenőmentes, amit Czomba Sándor minapi televíziós interjúja is bizonyított. A munkát érintő ügyekben a szót vivő politikus szemmel láthatóan nem tudta, hogy a kormánya egy újfajta szolidaritási járulékot, az ellenzékiek szerint második adókulcsot tervez bevezetni.

A kormányzati kommunikációnak nemcsak a belső információáramlás hiányosságaira kell megtalálnia a választ, hanem értelmezhető magyarázatot szükséges produkálnia arra, hogy a Fidesz-kormány miért vezet be olyan intézkedéseket, amelyeket az MSZP-SZDSZ kormány idején korábban teljes mellszélességgel támadott. Ilyen például az áfaemeléssel kapcsolatos ellenzéki álláspontjuk. Navracsics Tibor - akkor frakcióvezető, ma miniszterelnök-helyettes - 2009 nyarán azt mondta: „A kormány nem tud különbséget tenni a lazac és a sertéshús között... Mi az alapvető élelmiszerek áfáját szeretnénk lecsökkenteni... Mi hajlandóak vagyunk együttműködni, hogy csökkenjenek az emberekre háruló terhek."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!