hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iszlám terjeszkedéstől tart Péteri
Imaszőnyeg a művházban

2011. 05. 26.
„Mi – muszlimok – ugyanabban az istenben hiszünk, mint a keresztények vagy a zsidók” – állította Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség (MIK) elnöke a Pest megyei Péteri kulturális központjában megrendezett iszlám kiállítás megnyitóján. A község lakosainak egy részét azonban ez a mondat nem nyugtatta meg, és attól tartanak, hogy hamarosan iszlám betelepülők, hittérítők jelennek meg a környéken. Molnár Zsolt polgármester cáfolja az ebbéli szándékot.

A kultúra hídjai címmel a múlt hét végén kiállítással egybekötött bemutatót rendeztek az iszlámról a Pest megyei Péteri kulturális központjában, a Földváry-Boér Elemér Művelődési Házban. A megnyitón jelen voltak a rendezvény fővédnöke, Khalaf bin Ashour, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete, Aly El-Hefny, az Egyiptomi Arab Köztársaság magyarországi nagykövete, a térség több polgármestere, pedagógusa, a művelődési házzal szomszédos iskola tanulói, valamint az ötletgazda, Bolek Zoltán, a MIK elnöke.

„A kultúra hídjai - Kelet kincsei címmel útnak indított rendezvénysorozat első állomása a mostani, amelyet más kultúrák bemutatása követ majd" - jelentette ki megnyitó beszédében Molnár Zsolt polgármester. Ezután a község nevében átvette a Magyar Iszlám Közösség és a Medirex Rt. közös ajándékát, egy EKG-készüléket. A többnapos rendezvény megnyitóját előadások, a mekkai zarándoklatról szóló élménybeszámoló, Mohamed prófétát népszerűsítő filmvetítés, koncert és arab táncbemutató követték. A kultúrház nagytermét Törökországból érkezett imaszőnyegekkel díszítették fel - az egyiket iránytűvel mérték be, hogy pontosan Mekka felé mutasson. A szőnyegek mellé kihelyezett művészi kalligráfiák Korán-idézeteket jelenítettek meg. Az egyik asztalon Péteri község címeres zászlaja és egy minarettel ellátott dzsámi makettja került egy asztalra, a sarokban vízipipa, török tea, arab kávé és sütemények kaptak helyet.

A keleti hangulatnak azonban nem mindenki tudta átadni magát. A lakosok egy része aggódik, a környék postaládáiba egy FÉK névvel jelölt, ismeretlen szervezet tiltakozó röplapokat juttatott el, amelyek az iszlám alattomos terjedésének rémét vetítik előre. „Az iszlám európai térnyerése Európa minden államában már komoly biztonsági tényezőt jelent" - fogalmaz a röplap, majd a szerző megjegyzi: „Reméljük, hogy nem telekspekulációk állnak a háttérben."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!