hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallási helyosztó

2011. 02. 25.
Az alkotmányozással párhuzamosan zajlik az egyházügyi törvény előkészítése. A kiszivárgott hírekből annyi már tudható, hogy a kormány megszüntetné a homogén mezőnyt, és meghatározott kritériumrendszer alapján több kategóriába sorolná a jelenlegi és jövőbeni vallási közösségeket. A Szegedi Tudomány-egyetem Vallástudományi Tanszéke e folyamattal párhuzamosan aktualizált listát készít a hazai felekezetekről. Az ott működő kutatócsoport vezetőjével, Máté-Tóth Andrással a lehetséges jogalkotási irányokat tekintettük át.

Miért van szükség Magyarországon egy új egyházi regiszterre, ha a Legfelsőbb Bíróság adatai alapján pontosan tudható, hogy kik és hányan vannak?

- Az egyházak nyilvántartásba vételét tényleg a megyei bíróságok és a Fővárosi Bíróság végzi, de a jelenlegi szabályok értelmében nem kötelesek összesített és publikus nyilvántartásra. Másrészt azok az adatok, melyek a bírósági nyilvántartáshoz szükségesek, nem biztos, hogy elégségesek egy vallási közösség tevékenységének és egyéb fontos adatainak megismeréséhez. Szerintem a bejegyzés jogi aktusán túl a társadalomnak - az egyéntől a kormányig - szüksége van a vallási közösségek megbízható és viszonylag informatív listájára, és elfogadhatatlan, hogy ez a rendszerváltás után húsz évvel még nem áll rendelkezésre. A mi kutatócsoportunk nem tesz mást, mint hogy aktualizálja a működő vallási közösségek jegyzékét; ellenőrizzük, hogy az elérhetőségeik élnek-e, és valóban az a szervezet jelentkezik-e be, amelyhez a kontaktot hozzárendelték. A február végére ígért eredményeink alapján megalapozottan tudjuk majd állítani, hogy az általunk megismert vallási közösségek vallástudományi szempontból melyik nemzetközileg is elfogadott kategóriákba sorolhatók, és mekkora azon szerveződések aránya, amelyek már csak papíron léteznek.

Miért most álltak neki az adat-frissítésnek, és nem mondjuk a Gyurcsány-kormány idején? Akkortájt nem volt igény a tisztánlátásra?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!