hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmenthető-e a Fradi?

2011. 02. 25.
„Csak cicáznak velünk” – így értékelte a Heteknek a Ferencváros Labdarúgó Zrt., illetve az FTC mint anyaegyesület közötti „tárgyalásokat” Kocsis Máté, az FTC alelnöke. A fideszes politikus hangsúlyozta: lennének befektetők, akik szerepet vállalnának a Kevin McCabe által elhagyott Fradi támogatásában, de ehhez „világos helyzetre”, illetve a labdarúgócsapat és az ingatlanok „beárazására” lenne szükség. Egyvalami viszont már biztosnak tűnik: a skót üzletember jókorát bukik a Fradi-befektetésen.

9,2 milliárd forint – nem egészen három év alatt ennyit költött a Ferencváros labdarúgócsapatára Kevin McCabe skót befektető. „Önvallomása” szerint az általa irányított Scarborough Csoport a Fradihoz kapcsolható ingatlanok megvásárlására 4,5 milliárd forintot fordított. A cégcsoport további csaknem 4,7 milliárd forintot költött a Ferencváros Labdarúgó Zrt. megvételére és fenntartására (ebből 800 milliót fordítottak a részvények 94 százalékának az FTC-től történő megvételére). Ez azt jelenti, hogy a csapat fenntartása körülbelül havi 100 millió forintot igényelt. Mindeközben – McCabe közleménye szerint – a zrt. egyéb bevételei alig három év alatt nem érték el a 600 millió forintot sem.
A skót befektető mindezzel vélhetően számolt is, amikor 2008-ban belevágott a Fradi-bizniszbe, éppen ezért üzleti elképzeléseiben hangsúlyos szerepet kapott az Üllői úti stadion és a körülötte elterülő, összesen mintegy 8 hektáros terület hasznosítása. Ez azonban a gazdasági válság miatt meghiúsult, mint ahogyan a kötelezően vállalt stadionrekonstrukció is. (A politika is beszállt a Fradi megmentésébe. Hetek, 2010. november 26.)
Ezek után már nem volt igazán meglepő, amikor a Ferencváros Labdarúgó Zrt. múlt heti közgyűlésén a skót vállalkozó kezdeményezte a csődközeli helyzetben lévő zrt. végelszámolását – vagyis úgy döntött: kiszáll. Az eljárást azonban az ötszázalékos részesedése mellett vétójoggal is rendelkező FTC megakadályozta, és Kubatov Gábor elnökségi tagként felvetette, hogy megfelelő ajánlat esetén meg is vennék a többségi tulajdonrészt. Ennél a pontnál kezdődnek a bonyodalmak: McCabe ugyanis hajlandó a labdarúgócsapatot átadni egy euróért, de az ingatlanok ebbe természetesen nem tartoznak bele. Felmerült az is, hogy ezeket bérbe adná a későbbi tulajdonosnak. Az FTC minden­estre egy olyan árajánlatot kért a zrt.-től, amelyben az ingatlanok is szerepelnek.
A skót befektető a héten közleményben adta hírül, hogy az FTC Labdarúgó Zrt. irányítását átadta a korábban vezérigazgatóként a klubnál már megfordult Berki Krisztián cégének. (Berki a Nemzeti Sportnak elmondta, az a feladatuk, hogy fenntartsák a klub működését, amíg nem találnak befektetőt.) McCabe ezenkívül azt is közölte, hogy „előrehaladott tárgyalásokat” folytatnak az FTC megbízottjával, Kubatov Gáborral, és ezt remélhetőleg Berki is folytatni tudja. Kubatov ugyanakkor nem tudott erről, mint ahogy az FTC lapunknak nyilatkozó alelnöke, Kocsis Máté sem.
„Egyelőre nem tudtuk felvenni a kapcsolatot a zrt. képviselőivel – hacsak a sajtóban való üzengetést nem tekintjük annak –, így tárgyalások sem folynak közöttünk, a mi kifejezett szándékaink ellenére. Borzasztó barátságtalan, etikátlan és az üzleti világban is megkérdőjelezhető magatartásnak ítéljük, hogy úgyszólván cicáznak velünk” – fogalmazott lapunknak kissé indulatosan Kocsis. A fideszes országgyűlési képviselő, aki egyben Józsefváros polgármestere is, hozzátette: azt sem tudják, hogy jelenleg ki kicsoda a zrt.-nél. „Nem világos, hogy az a Berki Krisztián, akit tavaly a vezérigazgatói székből maga McCabe küldött el, most tulajdonosként vagy megbízottként képviseli-e a céget. Mindenesetre az anyaegyesületnél mi nem ingatlanfejlesztési megfontolásokból dolgozunk, hanem azért, mert szívügyünk a Fradi” – jegyezte meg Kocsis, akinek az a gyanúja, hogy a skót befektető a focicsapattal már nem kíván vesződni, de az ingatlanokat megtartaná. Mint mondta, konkrét ajánlatokat várnak a jelenlegi tulajdonostól, hogy önmagában, illetve részben vagy egészben az ingatlanokkal együtt mennyibe kerülne a focicsapat. Vagyis azt várják, hogy be lehessen „árazni” a Fradit. „Sok üzleti érdeklődő keresett meg bennünket, de mindannyian feltételül szabták a tiszta viszonyokat: legyen felelős tárgyalópartner, és konkrét összegekről lehessen beszélni” – állította az alelnök nevek említése nélkül.      
Kocsis Máté hangsúlyozta: az FTC „nem fogja megengedni ezt az őrjöngést” a futballcsapat körül, és azt is mindenáron meg akarják előzni, hogy „kinyírják a Fradit”, amivel az egész magyar futball kárt szenvedne. Úgy véli, ebben a sportpolitika támogatását is bírják. Ennek kapcsán a jelenleg brüsszeli egyeztetés alatt álló új sporttámogatási rendszerre utalt, amely ösztönözné a vállalkozásokat a kiemelt sportágak támogatására.  
Szabados Gábor sportközgazdász ugyanakkor kérdésesnek látja, hogy az anyaegyesület képes lenne-e fenntartani a jelentős költségekkel működő Fradit. Szerinte az „ingatlanbizniszt” is érdemes árnyaltabban látni. „Emiatt McCabe-et sokat bírálták, de be kell látni, hogy a következő tulajdonos számára is kézenfekvő segítség lenne, ha az ingatlanokat is hasznosíthatná. Ha ez nem megoldható, akkor a rentábilis üzemeltetés csak akkor reális célkitűzés, ha nemzetközi kupában indul a csapat, vagy jelentős támogatásban részesül állami vagy az állami szervezetekhez közel álló cégek részéről” – hangsúlyozta a szakértő. Az ingatlanok kezelése-hasznosítása és a Fradi működtetésének szétválasztása azért sem lenne praktikus, mert a marketingjogok egy része is a korábbi tulajdonos Fotex birtokában van.
Egy dolog azonban biztosnak tűnik – mutatott rá Szabados Gábor –, Kevin McCabe már biztosan veszteséggel száll ki a Fradiból. Főként, ha az elmaradt stadionrekonstrukció miatt még a letétbe helyezett 1,2 milliárd forintját is elveszíti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!